Het raadsel wordt steeds groter: China blijft maar goud kopen (zonder dat duidelijk wordt wat het land met al dat goud van plan  is te doen)

De goudmarkt blijft worstelen om hogerop te raken, de goudprijs houdt stand in de buurt van $1.950 per ounce maar is (voorlopig) niet in staat om de sterke weerstand op $2.000 per ounce definitief te doorbreken. Nochtans is er één consistente koper van goud in de huidige omgeving en dat is niet de minste.

Vorige maand kocht China ongeveer 16 ton goud, dit volgens de gegevens van de People’s Bank of China zelf. Het is de zevende achtereenvolgende maand dat de centrale bank van China goud heeft gekocht.

China heeft 144 ton goud gekocht sinds het in november met aankopen in versneld tempo begon. De totale voorraden van de Chinese centrale bank bedragen nu ongeveer 2.092 ton.

Analisten hebben opgemerkt dat de vraag van de centrale bank de goudmarkt grondig door elkaar heeft geschud sinds vorig jaar, toen de World Gold Council een record officiële sectorvraag van 1.078 ton rapporteerde.

In een recent interview zei Tavi Costa, portefeuillemanager bij Crescat Capital, dat hij niet verwacht dat het groeiende belang van goud in de reserves van de centrale bank aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

“Escalerende geopolitieke conflicten hebben het belang vergroot van het bezitten van een neutraal activum zonder tegenpartijrisico dat ook een eeuwenlange geloofwaardige geschiedenis als betrouwbaar toevluchtsoord met zich meebrengt. Goud is het enige activum dat daarvoor in aanmerking komt”, zei hij in een recent rapport.

Costa voegde eraan toe dat goud in de jaren zeventig gemiddeld ongeveer 40% bedroeg als percentage van de activa van de centrale reserves; vandaag ligt het gemiddelde net boven de 15%. Hij merkte op dat als de goudreserves terug zouden keren naar het niveau van meer dan 50 jaar geleden, er 3,2 biljoen dollar naar de edelmetaalmarkt zou vloeien. Wat de goudprijs meteen door het plafond zou jagen.

“Het kan niet genoeg worden gezegd hoe transformerend de vraag van centrale banken naar de goudmarkt is geweest”, zei hij in het interview.

Analisten verwachten dat centrale banken goud blijven kopen, ook al ligt het tempo lager dan het record van vorig jaar. Maar vele analisten stellen zich de vraag waarom China in een dergelijk tempo goud blijft kopen zonder dat duidelijk wordt wat het land met al dat goud van plan  is te doen. Op de achtergrond speelt waarschijnlijk iets dat we niet weten en dat de Chinese centrale bank ook niet van plan is om te vertellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *