BlackRock ziet drie factoren die een belegging in goud hoogst aantrekkelijk maken (en die een nieuwe stijgingsfase voor de goudprijs kunnen inluiden)

Goud is er niet in geslaagd zijn positie boven de $ 2.000 per ounce vast te houden. ’s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock raadt investeerders echter aan om een tactische toewijzing aan het edelmetaal te overwegen. Of anders uitgedrukt: om goud te kopen.

In hun laatste vooruitzichten voor de goudmarkt zeiden analisten van BlackRock dat ze potentieel zien voor de goudprijs om te stijgen tot boven $ 2.000, zelfs na de scherpe uitverkoop in mei vanaf de bijna bereikte recordhoogtes.

“Goud heeft momentum en we denken dat dit waarschijnlijk zal voortduren. Het edelmetaal is tot dusver in 2023 met meer dan 8% gestegen, dankzij een combinatie van positieve factoren”, aldus de analisten in het rapport. “Goud daalde vanaf het hoogste punt van 3 mei rond $ 2050 per ounce toen bleek dat de VS de deadline voor het verhogen van het schuldplafond niet zou missen. De daling vond overigens plaats nadat goud bijna 30% was gestegen vanaf het laagste punt in 52 weken. In feite was er dus alleen sprake van een correctie na een forse stijgingsfase. Als goud bij een volgende opwaartse beweging er in slaagt om stand te houden boven het hoogste punt in 10 jaar van $ 2067, zou dat kunnen suggereren dat een volgende etappe in de rally waarschijnlijk is.”

De analisten zeiden dat ze drie factoren zien die de goudprijs zullen blijven ondersteunen. De belangrijkste factor die het edelmetaal aandrijft, is het monetaire beleid van de Federal Reserve. Markten verwachten dat de Federal Reserve de rente volgende week ongewijzigd zal laten.

BlackRock zei dat het waarschijnlijk is dat mei de laatste renteverhoging in deze verkrappingscyclus zal blijken te zijn.

“Natuurlijk delen we niet de consensus dat de Fed de rente in 2023 zal verlagen, wat vermoedelijk de neerwaartse trends in de dollar en de reële rente zou versterken. Maar het vasthouden van de Fed is ons basisscenario en dat alleen al zou moeten volstaan om de goudprijs te ondersteun’, aldus de analisten.

BlackRock ziet goud ook profiteren van de toenemende marktvolatiliteit.

“Beleggers wenden zich vaak tot goud als een manier om portefeuilles te diversifiëren te midden van volatiliteit op de financiële markten. Goud heeft historisch gezien een lage correlatie met de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten. In de afgelopen 20 jaar was de maandelijkse prijscorrelatie tussen goud en de S&P 500 0,09, wat betekent dat er vrijwel geen correlatie was tussen aandelen en goud’, aldus de analisten. “Hoewel het onduidelijk is of en wanneer er nog een schok zal toeslaan, kunnen investeerders allocaties aan goud kiezen als potentiële hedge tegen toekomstige onrust.”

Tot slot zei BlackRock dat het meer potentieel ziet voor goud als een geopolitieke veilige haven en minder als een hedge tegen inflatie.

 

“Met een controversiële presidentsverkiezing in het verschiet, is het onwaarschijnlijk dat de politieke bitterheid in de VS snel zal afnemen. Dat gezegd hebbende, draait het belangrijkste interessepunt van de twee politieke partijen in de Amerikaanse politiek om het beheersen van de groeiende economische en politieke invloed van China. Goud is goed geplaatst om daarvan te profiteren, aangezien het deed toen Rusland begin 2022 Oekraïne binnenviel, als de geopolitieke spanningen oplopen’, aldus de analisten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *