Het beeld wordt steeds somberder: Amerikaans commercieel vastgoed kan 40% goedkoper worden en nog meer banken in de problemen brengen

De dreiging van een crash van de commerciële vastgoedmarkt hangt boven de toch al kwetsbare Amerikaanse economie.

Tegen het einde van 2025 moet ongeveer $ 1,5 biljoen aan commerciële hypotheekschulden worden betaald, maar hogere financieringskosten, in combinatie met strengere kredietvoorwaarden en een daling van de waarde van (kantoor) onroerend goed als gevolg van werken op afstand, hebben het risico op wanbetalingen vergroot.

Fitch Ratings schatte al dat 35% – of $ 5,8 miljard – van de commerciële hypotheken die tussen april en december 2023 vervallen, niet zal kunnen worden geherfinancierd.

Volgens Lisa Shalett, chief investment officer van Morgan Stanley Wealth Management, zouden de waarderingen van kantoor- en winkelvastgoed dit jaar uiteindelijk met wel 40% kunnen dalen, omdat hogere rentetarieven het voor investeerders moeilijker maken om biljoenen aan dreigende schulden te herfinancieren.

“Onze analisten voorspellen een piek-tot-dal CRE-prijsdaling van maar liefst 40% en dat zou erger zijn dan tijdens de Grote Financiële Crisis”, schreef Shalett in een wekelijkse investeringsnota. “Meer dan 50% van de $ 2,9 biljoen aan commerciële hypotheken zal in de komende 24 maanden opnieuw moeten worden onderhandeld, waarbij de nieuwe rentetarieven waarschijnlijk met 350 tot 450 basispunten zullen stijgen. Een stijging die heel wat schade kan aanrichten in de banksector.”

Wat de zaak nog ingewikkelder maakt, is het feit dat kleine en regionale banken de grootste bron van krediet zijn voor de commerciële vastgoedmarkt van $ 20 biljoen, met ongeveer 80% van de uitstaande schuld van de sector. Regionale banken bevonden zich net in het epicentrum van de onrust binnen de financiële sector, en er bestaat bezorgdheid dat de onrust de kredietverleningsnormen drastisch restrictiever zou kunnen maken.

Tijdens een kredietcrisis verhogen banken hun kredietvoorwaarden aanzienlijk, waardoor het voor bedrijven of huishoudens moeilijk wordt om leningen te krijgen. Leners moeten mogelijk akkoord gaan met strengere voorwaarden, zoals hoge rentetarieven, aangezien banken proberen het financiële risico aan hun kant te verminderen.

“Ik denk inderdaad dat er problemen kunnen opduiken met commercieel vastgoed”, zei minister van Financiën Janet Yellen tijdens een interview met CNBC. Maar ze suggereerde dat banken in staat zullen zijn om de komende spanningen aan te kunnen. Waarbij ze mogelijk haar hoop voor realiteit aanneemt.

Banken waren al bezig met het aanscherpen van de kredietnormen voordat de crisis in de sector begon. Uit een driemaandelijks onderzoek, gepubliceerd door de Fed, bleek dat een groeiend aantal banken de leenvoorwaarden aanscherpte en een sterke vertraging van de vraag zag tijdens de laatste drie maanden van 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *