Devaluatie van de Turkse lira dreigt onvermijdelijk te worden, Turkse centrale bank verliest haar greep op de munt  (en Turkije dreigt onstabiele factor in Europa te worden)

De Turkse lira dook woensdag met 7% naar een nieuw laagterecord in wat de grootste uitverkoop sinds de historische crash van 2021 wordt genoemd, een daling die volgens handelaren een sterk signaal geeft dat Ankara afstapt van staatscontroles naar een vrij verhandelbare valuta.

De munt is onder toenemende druk komen te staan sinds president Tayyip Erdogan op 28 mei werd herkozen. Dit jaar is de koers van de lira met ongeveer 20% gedaald.

Onder het onorthodoxe economische programma van Erdogan hebben de autoriteiten een hands-on rol op zich genomen op de valutamarkten, door alleen al dit jaar tientallen miljarden dollars aan reserves te gebruiken om de lira stabiel te houden. De netto forexreserves van de centrale bank bereikten vorige maand een historisch dieptepunt.

Maar Erdogan signaleerde een ommekeer in het weekend toen hij Mehmet Simsek, een voormalige vice-premier die goed aangeschreven staat bij buitenlandse investeerders, tot minister van Financiën benoemde. Simsek zei later dat het economisch beleid terug moet naar “rationele” gronden en voegde daar in één adem aan toe dat er geen snelle oplossingen voor het beleid waren.

Enkele handelaren stelden vast dat de daling van de forex- en goudreserves van de centrale bank sinds vorige week is gestopt en zich zou kunnen beginnen te herstellen, samen met tekenen van een verandering in het forexbeleid.

Hoewel veel regelgeving moet worden gewijzigd, wordt de bestemming elke dag duidelijker: we gaan richting een waarde van de lira die wordt bepaald door de marktomstandigheden, zei een handelaar.

Erodgan overweegt Hafize Gaye Erkan, een in de VS gevestigde senior financieel directeur, aan te stellen als gouverneur van de centrale bank, meldde Reuters eerder deze week. Ze zou Sahap Kavcioglu opvolgen, die sinds 2021 aan het hoofd stond van Erdogans koersverlaging.

Gezien de zware uitverkoop zeiden sommige analisten dat de Turkse centrale bank een spoedvergadering zou kunnen houden om de rentetarieven te verhogen.

Een noodverhoging “is heel goed mogelijk (en) zou de markten op korte termijn kunnen stabiliseren”, zegt Ulricht Leuchtmann, hoofd FX-onderzoek bij Commerzbank.

“Het ruikt naar het begin van een lira-crisis”, voegde hij eraan toe. “Dit is wat er gebeurt als je een exponentiële beweging krijgt – lange tijd denk je dat er niets gebeurt en dan breekt ineens de hel los.”

De volgende beleidsvergadering van de bank staat gepland voor 22 juni.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *