Amerikaanse staatsschuld bereikt recordhoogte van $ 32 biljoen (en zal nog verder blijven stijgen)

De Amerikaanse staatsschuld is voor het eerst in de geschiedenis van de VS de kaap van 32 biljoen dollar gepasseerd, blijkt uit gegevens van het ministerie van Financiën die op 17 juni zijn vrijgegeven.

Dit vertegenwoordigt ongeveer $ 25 biljoen aan schuld van het publiek en ongeveer $ 7 biljoen aan intragouvernementele schuld.

Het bericht komt minder dan twee weken nadat president Joe Biden de Fiscal Responsibility Act ondertekende. Een bepaling van de wetgeving van 3 juni schort het schuldplafond voor 19 maanden op, wat betekent dat de overheid geld kan blijven lenen tot eind 2024.

De schuldlimiet werd eerder in december 2021 verhoogd tot 31,4 biljoen dollar.

Op 3 juni bedroeg de totale staatsschuld $ 31,47 biljoen, maar de werkdag onmiddellijk nadat Biden het wetsvoorstel had ondertekend, stegen de federale leningen met bijna $ 400 miljard.

Het Congressional Budget Office schat het federale tekort voor het fiscale jaar 2023 op $ 1,4 biljoen.

Hoewel de wetgeving die Biden ondertekende ook ongeveer $ 1,5 biljoen aan bezuinigingen voor het komende decennium omvatte, zal de bruto staatsschuld volgens het begrotingsvoorstel voor 2024 van de regering-Biden tegen 2033 naar verwachting meer dan $ 50 biljoen bedragen.

Dat is meer dan $ 17 biljoen in het komende decennium, wat meer zou zijn dan de volledige staatsschuld die vóór COVID-19 door het publiek werd aangehouden.

De federale overheid overschreed op 2 oktober 2022 de grens van $ 31 biljoen, iets meer dan acht maanden geleden.

De grens van $ 32 biljoen werd negen jaar eerder bereikt dan was voorspeld voorafgaand aan de COVID-19-pandemie, grotendeels als gevolg van biljoenen dollars aan door het congres goedgekeurde COVID-19-gerelateerde uitgaven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *