Bloomberg Intelligence denkt dat een omslag in de rentepolitiek door de Federal Reserve afhangt van een volgende verkoopgolf op de aandelenmarkt (de Amerikaanse centrale bank slaat de bal mis)

“Er is tijd een kat-en-muisspel aan de gang tussen de Treasuries futures op 1 jaar en de beurs, waarbij de renteverwachtingen samen met de S&P 500 stijgen”, zei Mike McGlone, senior macrostrateeg van Bloomberg Intelligence. Dat betekent dat er een daling van de beurskoersen nodig kan zijn om de Fed een bocht te doen maken in haar monetair beleid.”

En er zijn tekenen dat de beurs van Wall Street stilaan af te rekenen krijgt met hoogtevrees. “Het voortschrijdend gemiddelde van de S&P over 52 weken aan het eind van 2019 was 2.918 versus het huidige niveau van ongeveer 4.140 op 15 mei. Wat zou kunnen wijzen op een omslagpotentieel”, zei hij woensdag in een rapport.

Ook volgt de Fed de achterblijvende inflatie-indicatoren bij het nemen van haar monetaire-beleidsbeslissing, terwijl de leidende grondstoffenindicatoren wijzen op een aanhoudende deflatoire trend, benadrukte McGlone. De grondstoffenprijzen wijzen dus op minder en niet meer inflatie.

De Bloomberg Commodity Spot Index is al met ongeveer 26% gedaald op jaarbasis, wat zou kunnen wijzen op deflatie. En de verwachtingen voor een nieuwe renteverhoging met 25 basispunten in juni zijn 25%.

“Fors gedaalde grondstoffenprijzen kunnen een voorloper zijn van ernstige deflatoire krachten en dat op de rug van een waakzame Fed die zich nog steeds richt op achterlopende inflatiesignalen. De Amerikaanse centrale bank dreigt zodoende de boot te zullen missen.

Een indicator om in de gaten te houden is de aardgasprijs, die onder de gemiddelde prijs van 2019 in de VS is gezakt. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor andere grondstoffen maar ook een deflatiescenario voeden en een recessie afwenden, merkte McGlone op.

“De regel dat grondstoffen steeds terugkeren naar hun marginale productiekosten speelt zich nu af op de aardgasmarkt, in de VS ligt de prijs rond $ 2 ligt op basis van de gegevens van BTU Analytics. In WTI-ruwe olie zijn de break-evenkosten ongeveer $ 50”, aldus McGlone. Ook de olieprijs kan dus nog dalen.

McGlone ziet ook dat goud dit jaar beter presteert dan andere grondstoffen, waaronder zilver, platina en palladium. Het gele metaal zal zijn rally waarschijnlijk versnellen in de tweede helft van 2023.

En ondanks de recente uitverkoop zijn de prestaties van goud tot nu toe bemoedigend, met een stijging van ongeveer 5,3% in de afgelopen 12 maanden. Ter vergelijking: de Bloomberg Commodity Spot Index (BCOM) is in dezelfde periode met ongeveer 26% gedaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *