Nog maar 1 op 5 Amerikanen vindt het een goed idee om een huis te kopen (en dat is een trend die we hier ook mogen verwachten)

Veel Amerikanen zijn plotseling van gedachten veranderd over het kopen van een huis, en slechts 1 op de 5 vindt het nog een goed idee

Hoge rentetarieven en stijgende prijzen vernietigen het vertrouwen van Amerikanen in de Amerikaanse huizenmarkt. Slechts 21% van de Amerikaanse volwassenen zegt dat het nu een goed moment is om een huis te kopen, volgens een nieuwe peiling van Gallup. Dat is het laagste huizenkopersentiment ooit in gegevens die teruggaan tot 1978, toen de organisatie de vraag voor het eerst aan de Amerikanen stelde. Het is ook het tweede jaar op rij dat het sentiment een nieuw dieptepunt heeft bereikt: vorig jaar dacht slechts 30% van de huizenkopers dat de huizenmarkt goed was voor kopers.

Om in perspectief te plaatsen hoe snel de stemming is omgeslagen: het dieptepunt vóór die twee jaar was 50%, en dat gebeurde in 2020.

Het is niet moeilijk te ontdekken waarom het koopsentiment zo laag is. De rentetarieven zijn het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen, waardoor de betaalbaarheid afneemt, en de mediane huizenprijs bedraagt $ 436.800, vergeleken met $ 329.000 vóór de pandemie.

Het onderzoek houdt volgens Gallup niet alleen rekening met de algehele situatie op de huizenmarkt, maar ook met de vraag of Amerikanen huisvesting nog steeds een goede investering vinden. Gedurende de meeste jaren, teruggaand tot 1978, heeft minstens de helft van de Amerikanen daar vertrouwen in gehad. Maar dat is drastisch veranderd sinds de COVID-19-pandemie.

Degenen die het zich konden veroorloven om te kopen – en een huis konden vinden – hadden geluk omdat de huizenprijzen aanzienlijk stegen; de Federal Reserve constateert dat huiseigenaren een mediane nettowaarde hebben die 40 keer zo hoog is als die van huurders.

Door de snel stijgende huizenprijzen konden eigenaren de afgelopen jaren sneller eigen vermogen opbouwen (hypotheekhouders zagen hun eigen vermogen tussen eind 2021 en eind 2022 met $ 1 biljoen toenemen, volgens een analyse van CoreLogic). Maar ze betekenen ook dat huidige potentiële kopers volledig uit de markt worden geprijsd.

“De trieste realiteit is dat eigenwoningbezit de beste manier is om generaties lang rijkdom op te bouwen voor gezinnen, en dit is nu iets dat in het grootste deel van de VS in gevaar komt”, zegt Maureen McDermut, een makelaar bij Sotheby’s International-Santa Barbara. “Er moet wat verlichting op de markt komen.”

Vooral hogere rentetarieven zijn moordend, waardoor een aantrekkelijke prijs al snel onbetaalbaar wordt. In feite zou de maandelijkse hypotheekbetaling op een lening van $ 300.000 $ 410 meer zijn tegen het huidige gemiddelde tarief van 6,58% dan het zou zijn geweest toen de Fed in maart 2022 begon met het verhogen van de rente, toen het gemiddelde 4,40% was, volgens Bankrate.

Met als gevolg dat vooral jongere kopers hun droom over een eigen woning uitstellen. Volgens de Planning & Progress Study uit 2023 van Northwestern Mutual zegt bijna een kwart van Gen Z en 18% van de millennials het kopen of bouwen van een huis uit te stellen vanwege economische onzekerheid, vergeleken met 12% van alle Amerikanen. Gallup merkt op dat het pessimisme dat de markt doordringt, starters aan de zijlijn kan houden.

“In de afgelopen vijf jaar is de prijs voor wat we ‘starterswoningen’ noemden dramatisch gestegen, en de lonen [en] inkomsten hebben geen gelijke tred gehouden”, zegt McDermut. En “met stijgende huurprijzen en stijgende huizenprijzen, worden potentiële huizenkopers van beide kanten onder druk gezet. Het is moeilijk om te sparen voor een aanbetaling wanneer huur de helft van het maandelijkse inkomen van huurders opslokt.”

Dat gezegd hebbende, wordt onroerend goed volgens Gallup nog steeds beschouwd als de beste langetermijninvestering: het scoort bij de Amerikanen hoger dan aandelen, obligaties, goud en andere activa in de peiling van de organisatie Economy and Personal Finance. De marge wordt echter kleiner. Ongeveer 34% zegt dat het de beste is, vergeleken met een recordhoogte van 45% vorig jaar. Dat laat zien hoeveel het sentiment in één jaar kan veranderen.

“Hogere rentetarieven in het afgelopen jaar hebben de woningmarkt doen afkoelen, waardoor de uitbundigheid van de consument over onroerend goed als investering is getemperd”, merkte Gallup op in een apart persbericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *