Centrale banken bereiden zich voor op een nieuw monetair regime waarin goud een sleutelrol speelt (en dat verklaart waarom die centrale banken zoveel goud kopen)

Volgens Goehring & Rozencwajg maken de centrale banken zich op voor een nieuw monetair regime waarin goud een cruciale rol zal spelen als afwikkelingsmechanisme.

“De Amerikaanse dollar staat op het punt zijn status als reservevaluta te verliezen”, zei Leigh Goehring, managing partner van Goehring & Rozencwajg. “Een verandering in de status van reservevaluta van de dollar zou de meest impactvolle marktschok van de afgelopen veertig jaar zijn.”

Onlangs hebben veel centrale banken de goudallocatie opgevoerd en hun reserves vergroot, dit onder leiding van opkomende economieën zoals China, India, Turkije, Egypte, Qatar en Singapore. Na de recordhoeveelheid van 1.136 ton die vorig jaar werd aangekocht, voegden de centrale banken in het eerste kwartaal van 2023 nogmaals 228 ton toe aan hun wereldwijde goudreserves.

Deze agressieve goudaankopen ondersteunen de goudprijs boven het niveau van $ 1.900 per ounce tegen de achtergrond van een agressieve Federal Reserve, wat normaal negatief zou moeten zijn voor het goud, zei Goehring.

“We zullen door de triple top breken die we hebben ingevoerd op het niveau van $ 2.000 per ounce”, zei hij. “We zullen er losweg doorheen blazen, en de aankoop door de centrale bank zal de grote impuls voor die prijsexplosie zijn.”

Centrale banken zijn de afgelopen twee jaar niet alleen een enorme bron van vraag geweest, maar waren ook de drijvende kracht op de goudmarkt in het huidige decennium.

En dit kan verband houden met een verandering in het monetaire regime die door Goehring & Rozencwajg wordt voorspeld. “De veranderingen van het monetaire regime in 1930, 1968 en 1998 waren een enorme stimulans voor de grondstoffenprijzen, en wij geloven dat de verandering van het monetaire regime dit decennium niet anders zal zijn”, zei Goehring.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat landen de dollar verlaten, waaronder Saudi-Arabië dat praat over het verrekenen van hun olie in renminbi, alle gesanctioneerde Russische olieverkopen worden betaald in renminbi, Brazilië dat zijn landbouwhandel met China wil verrekenen in renminbi en het Franse TotalEnergies dat bereid is om LNG aan China te verkopen en renminbi te accepteren als betaalmiddel.

Maar deze inspanningen kunnen niet worden geclassificeerd als een wijziging van het monetaire regime, omdat China een gesloten kapitaalrekening heeft en de landen die in renminbi handelen deze munt niet kunnen inwisselen, benadrukte Goehring.

Dit is waar het goud om de hoek komt kijken. “Hoe of waar ter wereld zou je ooit renminbi kunnen wisselen tegen andere valuta’s? Ze hebben de bedoeling om het uiteindelijk allemaal met goud te vereffenen”, zei Goehring. “Elke stap van China om de Amerikaanse dollar als reservevaluta te vervangen, moet een zekere mate van convertibiliteit van goud bevatten. Buitenlandse houders zouden dan een deel van hun handelsoverschot van renminbi kunnen omzetten in goud via de goudbeurs in Shanghai.”

Dit zou de reden kunnen zijn waarom al die centrale banken op zo’n grote schaal goud kopen. China is bijvoorbeeld serieus bezig met het vergroten van zijn goudreserves en kocht in mei voor de zevende achtereenvolgende maand goud. Sinds november heeft China 144 ton goud gekocht, waarbij de totale voorraad van de centrale bank nu ongeveer 2.092 ton bedraagt.

“Probeert het land een systeem op te zetten door grondstoffen buiten de dollar te kunnen verhandelen? Het lijkt overduidelijk dat dit aan gebeuren is. En als het land een kapitaalonevenwicht krijgen – de Chinezen hebben te veel renminbi, of ze hebben meer renminbi nodig – kunnen ze de aanpassingen doen met goud”, zei Goehring.

Goehring & Rozencwajg is de rest van dit jaar optimistisch over goud en verwacht een doorbraak boven $2.100.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *