Er hoeven er geen doekjes omgewonden te worden: rond het Oekraïense tegenoffensief blijft het akelig stil (en dat bewijst dat het niet veel voorstelt)

Het heeft geen zin om van de daken af te schreeuwen dat het Oekraïense tegenoffensief momenteel aanzienlijke winst boekte, want dat is dus niet zo. Als dat wel het geval was, zou iedereen hiervan op de hoogte zijn.

Niet alleen zouden de krantenkoppen van de reguliere media dagelijks feestelijk nieuws bevatten over eventuele grote winsten op het terrein, maar we zouden ook om de oren geslagen worden met triomfantelijke berichten. Het blijft op dat vlak echter akelig stil. De berichten over enkele kleinere successen van het Oekraïens leger zijn snel naar de achtergrond verdwenen.

David Sachs van Craft Ventures merkte over de huidige stand van het tegenoffensief het volgende op: “Met elke dag die voorbijgaat, wordt duidelijk dat het Oekraïense tegenoffensief geen van de oorspronkelijk gestelde doelen bereikt.” Tegelijkertijd groeit de escalatie tussen Rusland en de NAVO met de dag, zeker nu de Russen ook tactische kernwapens gestationeerd hebben in Wit-Rusland.

Hij wijst erop: “Denk aan de ronkende verklaringen van de Amerikaanse president Biden: het tegenoffensief zou de Russische terreinwinst terugdraaien, de landbrug naar de Krim door snijden en Rusland naar de onderhandelingstafel dwingen.

Dat gaat vrijwel zeker niet gebeuren. Integendeel een patstelling is waarschijnlijker of, in een worst case scenario, zelfs dat Rusland nog meer grondgebied zal innemen en de oorlog zal winnen, zoals Mearsheimer heeft voorspeld.” Die John Joseph Mearsheimer is een Amerikaanse politicoloog, gespecialiseerd in Internationale betrekkingen. Hij is hoogleraar aan de University of Chicago.

“Wat zijn nu de opties van Biden?” vraagt Sachs. Hij beschrijft de zeer gevaarlijke hoek waarin Washington en zijn bondgenoten zich hebben gewrongen. Meer dan ooit is onduidelijk hoe het conflict uiteindelijk zal eindigen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *