De sterke stijging van de vraag naar goud in China vertraagt terwijl de economie geen vuist meer kan maken (maar dat betekent niet dat de Chinezen niet meer van goud houden)

De onzekerheden in de op een na grootste economie ter wereld beginnen door te dringen in de Chinese goudmarkt.

De golf van aankopen door Chinese ingezetenen, gedreven door een opgekropte vraag na drie jaar van pandemische beperkingen en het optimisme dat de economie snel zou herstellen, begint te vertragen – een duidelijk teken dat het herstel aan kracht verliest.

China wedijvert met India als ’s werelds grootste consument van goudstaven, munten en juwelen. De Chinese centrale bank is ook een recente koper geweest, die na een pauze van drie jaar gedurende zeven opeenvolgende maanden zijn reserves heeft aangevuld. Hoewel het meeste goud wordt verhandeld als financieel actief – met name als toevluchtsoord voor investeerders in risicovolle tijden of als bescherming tegen inflatie – heeft de fysieke vraag van China naar het edelmetaal dit jaar bijgedragen aan de stijging tot (even) meer dan $2.000 per ounce.

De snelle stijging van de detailhandelsverkopen van gouden en zilveren sieraden lijkt het hoogtepunt te hebben bereikt, met een stijging van 24% op jaarbasis in mei tot 26,6 miljard yuan (3,7 miljard dollar). Dat is langzamer dan de groei van 44% en 37% die in de voorgaande twee maanden werd opgetekend. In dezelfde periode vorig jaar was er de verlengde lockdown van Shanghai, toen de vraag naar goederen en diensten in de hele economie instortte.

Een belangrijke vraagindicator voor het edelmetaal wijst op een verdere verzwakking in juni. Van een premie van $ 44,20 per ounce in maart, handelt de goudprijs in Shanghai nu tegen een korting op de internationale markt, volgens de World Gold Council.

“De Chinezen zijn op dit moment behoorlijk voorzichtig met het uitgeven van contant geld te midden van verschillende onzekerheden”, zegt Jiang Shu, algemeen directeur van de afdeling edele metalen van Shanghai Shandong Gold Industrial Development Co. prijzen.”

De problemen die de internationale goudprijs tot in de buurt van recordniveaus hebben opgedreven, spelen nog steeds: de oorlog in Oekraïne, spanningen tussen Washington en Peking, en angst voor inflatie en recessie over de hele wereld. Tegelijkertijd zouden binnenlandse factoren, zoals zwakke markten voor andere beleggingen zoals aandelen en onroerend goed, de vraag kunnen ondersteunen.

Hoewel de koopwoede in China is afgenomen, zouden de detailhandelsverkopen op korte termijn hoog moeten blijven, aangezien goud een solide investering blijft terwijl de inflatiezorgen aanhouden, vooral in de VS, zei Zhang Ting, een analist bij Sichuan Tianfu Bank Co. Verdere aankopen van de People’s Bank van China zou ook dalingen in de detailhandelsverkopen kunnen compenseren, zei Shanghai Shandong’s Jiang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *