Turkse Lira zakt verder in elkaar na een kleiner dan verwachte rentestijging (en kan dit land nog hyperinflatie vermijden?)

De Turkse centrale bank kondigde een aanzienlijk kleinere renteverhoging dan verwacht aan, terwijl de beleidsmakers beginnen aan wat zij zeiden dat het een geleidelijke overgang zal zijn van een tijdperk van ultragoedkoop geld.

De Turkse lira zakte maar liefst 4,3% na de eerste rentevergadering sinds gouverneur Hafize Gaye Erkan deze maand het roer overnam. Het Monetary Policy Committee verhoogde zijn beleidsrente van een week repo van 8,5% naar 15%.

De lira noteerde om 15:49 uur 4,1% lager op 24,5483 per dollar. in Istanboel, toen staatsleners hun interventies stopten om de munt te ondersteunen. Turkse dollarobligaties maakten winsten ongedaan om op de dag lager te worden verhandeld, en de kosten om Turkse schulden te verzekeren tegen wanbetaling met behulp van credit-default swaps stegen met 36 basispunten naar 529.

De benchmark Borsa Istanbul 100-aandelenindex klom maar liefst 3,7%, hoger gedreven door exporteurs die kunnen profiteren van een zwakkere valuta.

Het rentebesluit was een verrassing voor de overgrote meerderheid van de door Bloomberg ondervraagde economen die een stijging naar 20% of meer hadden voorspeld. Goldman Sachs Group Inc. voorspelde een sprong naar 40%.

Hoewel de renteverhoging fors was, verwachtten beleggers nog meer van de Turkse centrale bank, vandaar de terugval in Turkse activa.

De geleidelijke benadering van de bank zal waarschijnlijk resulteren in een moeilijk evenwichtsproces tussen markten en beleidsmakers in de komende maanden”, zei Simon Quijano-Evans, hoofdeconoom bij Gemcorp Capital Management in Londen.

“Toch is het een positief signaal en een stap in de goede richting, maar er moet meer gebeuren. De markt zal waarschijnlijk teleurgesteld zijn dat de aanvankelijke beleidswijziging van het nieuwe economische team niet krachtiger en doortastender was”, aldus Todd Schubert, hoofd vastrentende waarden onderzoek in Dubai bij de Bank of Singapore.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *