Rusland dekt tekort op de begroting door verkoop van goud en Chinese yuan

De Russische centrale bank heeft volgens het ministerie van Financiën vier ton goud en 2,59 miljard yuan (365 miljoen dollar) van het National Wealth Fund (NWF) verkocht om extra geld in te zamelen om het begrotingstekort te financieren.

De verkoop vond plaats in mei en hielp bij het toewijzen van 48,97 miljard roebel (USD $ 606 miljoen) om het tekort te financieren.

“In mei 2023 werd een deel van het NWF-geld op rekeningen bij de Bank of Russia voor in totaal 2,59 miljard yuan en 3,86 ton goud in gedepersonaliseerde vorm verkocht voor 48,967 miljard roebel. De opbrengst van de verkoop werd bijgeschreven op de geïntegreerde federale begrotingsrekening met de bedoeling om het tekort financieren’, aldus het ministerie.

Rusland rapporteerde een tekort van 3,4 biljoen roebel (42 miljard dollar) in de eerste vier maanden van het jaar, daarbij verwijzend naar lagere energie-inkomsten.

Het ministerie van Financiën gaf de schuld aan de lage olie- en gasinkomsten in mei voor het tekort, dat met 36% daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In mei lagen de inkomsten uit olie en gas 30,6 miljard roebel (379 miljoen dollar) onder de verwachtingen. In juni verwacht het ministerie een tekort van 44 miljard roebel (545 miljoen dollar) van de federale energie-inkomsten.

De NFW-rekeningen bij de centrale bank van het land bevatten volgens de laatste gegevens 9,054 miljard euro, 285,7 miljard yuan (USD $ 40,2 miljard), 517,1 ton goud en 228 miljoen roebel (USD $ 2,82 miljoen).

Het NWF beheert de olie-inkomsten van Rusland en is opgericht om het pensioenstelsel te helpen ondersteunen. “NWF zet zich in om het pensioenstelsel van de Russische Federatie te ondersteunen om een goede werking van het systeem op de lange termijn te garanderen, aldus de website van het ministerie van Financiën.”

De activa van het fonds in euro’s, ponden en Japanse yen werden bevroren nadat er sancties waren ingesteld tegen Rusland na de invasie van Oekraïne.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *