Russische opstand had per saldo weinig invloed op de evolutie van de goudprijs

De goudmarkt begon de week gisteren met een licht positieve noot en hoewel de stijging van de goudprijs tegen de achtergrond van de  24-uurs opstand in Rusland relatief beperkt bleef, stelden de analisten meteen dat goud hoe dan ook een essentiële portefeuillediversificatie moet blijven in tijden van verhoogde onzekerheid .

De goudmarkt bleef onder het kritieke psychologische niveau van $1.950 per ounce nadat huurlingen van de Wagner Group, geleid door Yevgeny Prigozhin, een gewapende opstand lanceerden en in het weekend tot op 200 kilometer van Moskou oprukten.

De goudfutures van augustus werden vanmorgen voor het laatst verhandeld tegen $ 1.936 per ounce.

De opstand eindigde bijna net zo snel als hij begon toen Moskou een deal sloot met Prigozhin, hem naar Wit-Rusland verbande en amnestie aanbood aan de beroepssoldaten van Wagner als ze zouden afzien van hun opmars.

Hoewel Vladimir Poetin de leider van Rusland blijft, is zijn ijzeren greep op de macht volgens veel politieke analisten de afgelopen 48 uur aanzienlijk verzwakt.

Jeffrey Christian, algemeen directeur van CPM Group, zei dat nu de poging tot staatsgreep is mislukt, de goudprijzen in de komende dagen enige verkoopdruk op de korte termijn zouden kunnen ervaren, aangezien afnemende geopolitieke angsten de aantrekkingskracht van het edelmetaal als veilige haven verminderen.

Hij voegde er echter aan toe dat op de lange termijn de instabiliteit die tijdens het weekend werd waargenomen ondersteuning zou moeten bieden aan het edelmetaal.

“De goudprijzen zouden nog wat verder kunnen dalen naarmate beleggers doorgaan met het verlichten van hun posities en het voorlopig ontbreken van een sterkere fysieke vraag naar goud. De rentetarieven kunnen licht dalen, net als de olieprijzen. Aandelen op de westerse beurzen kunnen anderzijds wat stijgen. Dergelijke bewegingen zouden naar onze mening echter van korte duur moeten zijn, in afwachting dat de realiteit van wat een uiteindelijke verandering van Russische regering voor de wereld zou kunnen betekenen doordringt. Die verandering komt er dus voorlopig niet, maar zou er vooralsnog kunnen komen.”, zei Christian in een interview.

“Dus op de langere termijn kan de bezorgdheid toenemen over de samenstelling en het gedrag van een toekomstige Russische regering, maar er kan ook een afnemende bezorgdheid zijn op de markt als gevolg van het besef dat de status van Rusland op het politieke en economische wereldtoneel zal afnemen, ongeacht welke uitkomst de crisis uiteindelijk zal kennen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *