Turkse lira zakt steeds dieper weg en daarmee raakt Turkije is steeds nauwere schoentjes

De Turkse lira zakte maandag maar liefst 3% naar een laagterecord ten opzichte van de dollar, nadat de centrale bank stappen had ondernomen om het monetair beleid te vereenvoudigen, terwijl een functionaris zei dat de bank was gestopt met het gebruiken van haar reserves om de lira te ondersteunen.

De lira verzwakte tot 26,05 ten opzichte van de Amerikaanse valuta en overtrof daarmee het dieptepunt van vorige week van 25,74. Het bracht zijn verliezen terug tot 25,84 tegen 0945 GMT.

De lira is dit jaar tot nu toe met 28% gedaald, grotendeels na de herverkiezing eind mei van president Tayyip Erdogan, die sindsdien is teruggekeerd op zijn jaren van onorthodox economisch beleid, waaronder renteverlagingen ondanks de hoge inflatie.

De afgelopen dagen zijn twee grote stappen gezet: de centrale bank onder de nieuwe gouverneur Hafize Gaye Erkan verhoogde donderdag de rente met 650 basispunten tot 15%, een forse verkrapping, ook al bleef het achter bij de marktverwachtingen.

Op zondag begon de centrale bank delen terug te draaien van de tientallen regels en voorschriften die ze sinds 2021 had aangenomen waardoor schuld-, krediet- en forexmarkten zwaar door de staat werden beheerd – en die bedoeld waren om het bezit van lira aan te moedigen.

Met het gebruik van de reserves van de centrale bank om de waarde van de lira vóór de verkiezingen te beschermen, daalden de reserves begin juni tot een historisch dieptepunt, met netto reserves van $ 5,7 miljard negatief. Ze herstelden zich in de volgende twee weken.

De vereenvoudigingsmaatregelen in het weekend waren bedoeld om markten vrij te maken en stabiliteit te waarborgen, zei de centrale bank in het weekend, terwijl een hoge functionaris zei dat de bank haar valutabeleid had aangepast.

“De centrale bank grijpt op geen enkele manier in op het wisselkoersniveau door vreemde valuta te verkopen na haar rentebesluit vorige week”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *