Hoe hebben de edele metalen tot dusver gepresteerd in 2023? Goud sloot de eerste helft van het jaar in de plus af

Het jaar 2023 was een bewogen jaar voor de financiële markten. Ondanks zorgen over inflatie, wereldwijde conflicten en aanhoudende zorgen over een recessie, zijn aandelen dit jaar tot nu toe veerkrachtig geweest. Edelmetalen hebben ook duurzame prijsstijgingen gekend, wat investeerders steunt in tijden van onzekerheid. Maar van een echte uitbraak naar boven was geen sprake.

De goud- en zilverprijzen zijn in 2023 stabiel gebleven, maar bleven achter bij de aandelenmarkt.

De eerste helft van het jaar toonde een sterke vraag naar edelmetalen met een gezonde dosis volatiliteit. De Dow Jones Precious Metals Index meet de prestaties van aandelen van bedrijven die actief zijn in de productie of exploratie van goud, zilver en platina. Deze index is year-to-date met 2,5% gedaald. Alleen goud is de afgelopen zes maanden met 4,5% gestegen en zilver is ongeveer gelijkgebleven in dezelfde periode.

Nu we het hoofdstuk over de eerste zes maanden van het jaar afgesloten hebben en vooruitkijken naar de tweede helft van 2023, kunnen we alleen maar vaststellen dat de edelmetalen ondanks de tegenvallende marktomstandigheden goed weerwerk hebben geleverd. De come back van goud en zilver kan gebeuren wanneer de centrale banken – met de Amerikaanse op kop – hun rentepolitiek wijzigen en de rente niet langer verhogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *