Steeds meer landen repatriëren hun goudreserves vanwege de sancties die het Westen aan Rusland heeft opgelegd

Een toenemend aantal landen repatriëren hun goudreserves als bescherming tegen het soort sancties dat het Westen aan Rusland oplegt, dit volgens een onderzoek van Invesco onder centrale banken en staatsinvesteringsfondsen dat onlangs is gepubliceerd.

De malaise op de financiële markten vorig jaar veroorzaakte wijdverbreide verliezen voor de beheerders van overheidsgeld, die nu hun strategieën fundamenteel heroverwegen in de overtuiging dat hogere inflatie en geopolitieke spanningen blijvend zijn.

Meer dan 85% van de 85 staatsinvesteringsfondsen en 57 centrale banken die deelnamen aan de jaarlijkse Invesco Global Sovereign Asset Management Study is van mening dat de inflatie in het komende decennium nu hoger zal zijn dan in het afgelopen decennium.

Goud en obligaties uit opkomende markten worden gezien als goede buffers in die omgeving, maar de bevriezing vorig jaar van bijna de helft van Ruslands 640 miljard dollar aan goud- en forexreserves door het Westen als reactie op de invasie van Oekraïne lijkt ook een kleine aardverschuiving teweeg te hebben gebracht.

Uit het onderzoek bleek dat een aanzienlijk deel van de centrale banken zich grote zorgen maakte over het precedent dat werd geschapen om Rusland te treffen. Rod Ringrow, het hoofd van de officiële instellingen van Invesco, die toezicht hield op het rapport, zei dat dit een breed gedragen mening is.

“‘Als het mijn eigen goud is, dan wil ik het zelf in mijn eigen land opslaan, is de mantra geworden die het afgelopen jaar heeft overheerst,” zei hij.

Geopolitieke zorgen, gecombineerd met kansen in opkomende markten, moedigen sommige centrale banken ook aan om te diversifiëren, weg van de dollar.

Een groeiende 7% van de centrale bankiers is van mening dat stijgende Amerikaanse overheidsschulden ook negatief zijn voor de greenback, hoewel de meesten nog steeds geen alternatief zien voor de dollar als ’s werelds reservevaluta. Degenen die de Chinese yuan als een potentiële kanshebber zien, daalden tot 18% komende van 29% vorig jaar. Dat heeft uiteraard te maken met de zwalpende Chinese economie.

Bijna 80% van de 142 ondervraagde instellingen ziet geopolitieke spanningen als het grootste risico voor het komende decennium, terwijl 83% inflatie als een punt van zorg voor de komende 12 maanden noemt.

Infrastructuur wordt nu gezien als de meest aantrekkelijke activaklasse, met name projecten waarbij hernieuwbare energie wordt opgewekt.

Door zorgen over China blijft India voor het tweede jaar op rij een van de meest aantrekkelijke landen voor investeringen, terwijl de “near-shoring”-trend, waarbij bedrijven fabrieken bouwen dichter bij de plek waar ze hun producten verkopen, een impuls geeft aan landen als Mexico, Indonesië en Brazilië.

Naast China worden Groot-Brittannië en Italië als minder aantrekkelijk beschouwd, terwijl stijgende rentetarieven in combinatie met thuiswerken en online winkelgewoonten die ingeburgerd raakten tijdens de COVID-19-uitbraak, ervoor zorgden dat onroerend goed nu het minst aantrekkelijke privébezit is.

Ringrow zei dat de vermogensfondsen die vorig jaar beter presteerden die fondsen waren die de risico’s van hoge activaprijzen onderkenden en bereid waren substantiële veranderingen in de portefeuille door te voeren. “Zowel de fondsen als de centrale banken proberen nu grip te krijgen op de hogere inflatie”, zei hij. “Daardoor hebben ze het geweer van schouder moeten veranderen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *