24 centrale banken zullen tegen 2030 digitale valuta hebben, zo blijkt uit BIS-enquête

Ongeveer twee dozijn centrale banken in opkomende en geavanceerde economieën zullen naar verwachting tegen het einde van het decennium digitale valuta in omloop hebben, zo stelt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in een onlangs gepubliceerd onderzoek.

Centrale banken over de hele wereld bestuderen en werken aan digitale versies van hun valuta voor gebruik in de detailhandel om te voorkomen dat digitale betalingen aan de particuliere sector worden overgelaten te midden van een versnelde afname van contant geld. Sommigen kijken ook naar groothandelsversies voor transacties tussen financiële instellingen.

De meeste van de nieuwe Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) zullen verschijnen in de groeilanden, waar 11 centrale banken zich willen voegen bij collega’s in de Bahama’s, de oostelijke Caraïben, Jamaica en Nigeria die al gebruikmaken van digitale retail valuta’s hebben, zo concludeerde de BIS in haar uitgebreid onderzoek bij 86 centrale banken dat werd uitgevoerd eind 2022.

Aan de groothandelskant, die financiële instellingen in de toekomst toegang zou kunnen geven tot nieuwe functionaliteiten dankzij tokenisatie, zouden negen centrale banken CBDC’s kunnen lanceren, aldus de BIS.

“Het verbeteren van grensoverschrijdende betalingen is een van de belangrijkste drijfveren van het werk van centrale banken aan CBDC’s op grote schaal”, schreven de auteurs van het rapport.

De Zwitserse Nationale Bank zei eind juni dat het als onderdeel van een pilot een wholesale CBDC op de digitale beurs van Zwitserland zou uitgeven, terwijl de Europese Centrale Bank op schema ligt om haar digitale euro-pilot te starten voorafgaand aan een mogelijke lancering in 2028. Pilot testen in China bereiken nu al 260 miljoen mensen en twee andere grote opkomende economieën, India en Brazilië, zijn van plan om volgend jaar digitale valuta te lanceren.

De BIS zei ook dat het aandeel van centrale banken in haar onderzoek dat zich bezighield met een of andere vorm van CBDC was gestegen tot 93%, waarbij 60% zei dat de opkomst van stablecoins en andere cryptoactiva hun werk had versneld.

De afgelopen 18 maanden was er onrust op de crypto-markt, waaronder het falen van TerraUSD, een niet-gedekte stablecoin, in mei 2022, de ineenstorting van crytpo-exchange FTX in november 2022 en het faillissement van banken zoals Silicon Valley Bank en Signature Bank, die crypto-aanbieders waren.

Hoewel deze ontwikkelingen geen grote impact hadden op de traditionele financiële markten, leidden ze tot een uitverkoop bij meerdere cryptoactiva.

Bijna 40% van de respondenten gaf aan dat hun centrale bank of andere instellingen in hun rechtsgebied onlangs een onderzoek hebben uitgevoerd naar het gebruik van stablecoins en andere cryptoactiva onder consumenten of bedrijven, zo blijkt uit het onderzoek.

“Als cryptoactiva, waaronder stablecoins, op grote schaal worden gebruikt voor betalingen, kunnen ze een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit”, aldus het BIS-rapport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *