Amerikaanse economie ziet inflatie afkoelen zonder dat werkloosheid door het dak vliegt

De directeur van de National Economic Council, Lael Brainard, zei woensdag dat de laatste Amerikaanse economische gegevens aantonen dat de opwaartse prijsdruk kan en zal afnemen zonder de komt van een golf van werkloosheid die velen hadden gevreesd.

“De economie tart voorspellingen dat de inflatie niet zou dalen als er geen aanzienlijke banenvernietiging zou zijn”, zei Brainard tijdens een evenement van de Economic Club of New York. “Woensdag zagen we nieuw en bemoedigend bewijs dat de economie op weg is naar gematigde inflatie, vergezeld van een veerkrachtige banenmarkt. Wat op zich een opmerkelijke evolutie kan worden genoemd.”

Herhaalde voorspellingen van een Amerikaanse recessie zijn ook niet uitgekomen, zei Brainard, erop wijzend dat de stijging van de consumentenprijzen met 3% op jaarbasis vorige maand, die woensdag werd gemeld, in overeenstemming is met pre-pandemische normen, zelfs als de werkloosheid koers is laag gebleven.

“Onze economie blijft zeer veerkrachtig en we zien de inflatie dalen in een robuuste arbeidsmarkt”, zei ze.

Brainard was vicevoorzitter van de Fed totdat ze eerder dit jaar aftrad om een van de beste economische adviseurs van president Joe Biden te worden.

De goud- en zilverprijzen zijn scherp gestegen en bereikten woensdag pieken voor de afgelopen drie weken, in de nasleep van het Amerikaans inflatierapport van woensdagochtend dat iets tammer was dan de marktverwachtingen.

De consumentenprijsindex voor juni is met 3,0% gestegen op jaarbasis, wat iets lager was dan de verwachte stijging van 3,1% en in vergelijking met de inflatiestijging van 4,0% in mei .

De “core” CPI, exclusief voeding en energie, kwam uit op een stijging van 4,8%, jaar-op-jaar, in vergelijking met de verwachtingen van een stijging van 5,0%. De dollar ging flink onderuit op de inflatiecijfers en dat speelt in het voordeel van het goud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *