Recordvraag naar zilver in 2022 en de trend is nog steeds stijgend (en dat zal de zilverprijs vroeg of laat moeten ondersteunen)

De vraag naar zilver vestigde in 2022 een record in elke categorie en die vraag zal naar verwachting alleen maar blijven groeien. Ondertussen daalt de zilverproductie. Een record wereldwijde vraag naar zilver en een gebrek aan meer aanbod droegen bij aan een markttekort van 237,7 miljoen ounce in 2022.

De trends geven aan dat dit tekort de komende jaren zal toenemen naarmate de vraag blijft stijgen terwijl het aanbod begint te krimpen en er zijn enkele zorgwekkende trends die erop wijzen dat het aanbod de komende jaren snel kan afnemen.

Vaak wordt verwezen naar de toenemende vraag, vooral in de zonne-energie-industrie. Een Australisch onderzoek concludeerde dat de productie van zonnepanelen tegen 2050 het grootste deel van de zilverreserves zou kunnen verbruiken. Maar er dreigt ook druk aan de aanbodzijde.

De mijnproductie in verschillende belangrijke zilver producerende landen daalt. Volgens een recent gepubliceerde studie had China in 2020 41.000 ton bewezen zilverreserves in de grond. Bij het huidige tempo van mijnontginning was er 2020 slechts voor ongeveer 11 jaar over aan zilver beschikbaar. Inmiddels zijn die beschikbare reserves uiteraard verder afgenomen.

Tegen 2032 zullen de ondergrondse zilvervoorraden van China volledig uitgeput zijn, waardoor dit zilver niet langer meer naar de markt zal komen.

China behoort tot de top vijf van zilverconsumenten wereldwijd. Het land bracht de afgelopen 10 jaar een gemiddelde jaarlijkse vraag naar zilver in kaart van 6.300 ton. Chinese mijnen produceren elk jaar ongeveer 3.350 ton, wat betekent dat het land nu al ongeveer de helft van zijn zilver importeert. Als de Chinese mijnproductie daalt zoals voorspeld, zal de Chinese vraag de wereldwijde zilvervoorraad verder onder druk zetten.

Vanaf 2033 zal China’s statische zilvervraag van 6.300 ton volledig afhankelijk zijn van import, wat de wereldwijde onbalans tussen vraag en aanbod van zilver verergert.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *