Aardgasprijzen blijven volatiel (zodat waakzaamheid nog steeds is geboden)

Energieanalisten denken dat het bullish momentum voor de Europese aardgasprijzen de komende maanden zal aanhouden nadat de aardgasfutures woensdag met bijna 40% zijn gestegen.

Door angst voor een mogelijke verstoring van de leveringen  in Australië bereikte de gasprijs in de eerste helft van de maand op de Dutch Title Transfer Facility (TTF)-hub, in Europa richtinggevend voor de handel in aardgas, woensdag het hoogste niveau sinds half juni.

Het aardgascontract steeg tot een intraday-hoogtepunt van meer dan 43 euro ($ 47,4) per megawattuur voordat winstnemingen de prijs weer lager duwden. Het contract werd donderdag voor het laatst verhandeld voor ongeveer 37,45 euro.

In de VS stegen de aardgasfutures voor levering in september op de New York Mercantile Exchange anderzijds woensdag met 6,6% tot $ 2,96, de grootste stijging sinds half juni en de hoogste slotkoers sinds begin maart.

De stijging van de aardgasprijzen kwam in reactie op het nieuws van een mogelijke staking van een faciliteit voor vloeibaar aardgas (LNG) in grote fabrieken in Australië, waar de werknemers campagne voeren voor hogere lonen en meer werkzekerheid.

Zongqiang Luo, gasanalist bij energieadviesbureau Rystad Energy, zei dat de prijsstijging de waarschijnlijkheid weerspiegelde van de staking, die op zijn beurt gevolgen zou hebben voor de LNG-bevoorrading tijdens aanhoudende hittegolven, ondanks de ruime gasvoorraden in Europa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *