In China dreigt een schuldencrisis van ongekende omvang, de vastgoedsector davert er op zijn grondvesten

China wordt geconfronteerd met een grotere schuldencrisis dan die van Evergrande en die crisis zou in minder dan 30 dagen kunnen uitbreken.

De meest onheilspellende kredietgebeurtenis in 2021 – een jaar waarin de rente over de hele wereld bijna het laagste punt ooit bereikte en van faillissementen in de vastgoedsector vrijwel geen sprake was – was het faillissement en de ineenstorting van de Chinese vastgoedgigant Evergrande.

Een crisis waarvan velen vreesden dat ze het hele Chinese financiële systeem zou neerhalen als gevolg van zijn honderden miljarden aan onroerend goed gekoppelde verplichtingen als de staat niet tussenbeide zou komen. Uiteindelijk zag Beijing zich wel gedwongen om tussenbeide te komen, zonder dat het tot een nationalisatie kwam.

In China dreigt nu wat misschien wel de grootste wanbetaling van het jaar kan worden, een die – volgens Bloomberg – een schuldencrisis zou kunnen veroorzaken die overeenstemt met bijna omvallen van de China Evergrande Group”.

Maandag ging Country Garden Holdings, voorheen de grootste ontwikkelaar van de particuliere sector van China en geleid door de voorheen rijkste vrouw van China, Yang Huiyan, officieel een aflossingsvrije periode in wegens technische wanbetaling, wat het bedrijf bescherming tegen de schuldeisers moet bieden. Daarmee zit het bedrijf – dat eind vorig jaar 1,4 biljoen yuan ($ 199 miljard) aan totale verplichtingen had – op koers voor een eerste openbare wanbetaling als de betalingen op de schulden niet binnen de aflossingsvrije periode van 30 dagen worden gedaan. De Chinese vastgoedsector staat eens te meer op wankele benen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *