Wat mogen we geloven van de berichtgeving uit Oekraïne? (want Rusland zit opnieuw in het offensief)

Het Russische ministerie van Defensie heeft aangekondigd dat zijn aanvalseenheden in de frontlinie hun posities hebben verbeterd terwijl ze offensieve acties voerden in een gebied dat grenst aan de Russische Volksrepublieken Donetsk en Lugansk in het noordoosten van Oekraïne. Of met andere woorden: de Russen hebben weer terreinwinst geboekt.

De belangrijkste successen werden aangekondigd in het Koepyansk-gebied in de oblast Kharkiv. Daarnaast beweerde Moskou dat zijn leger zeven Oekraïense tegenaanvallen heeft afgeslagen in de afgelopen 24 uur. Dit moet gezien worden tegen het slinkend westers enthousiasme voor Oekraïne, gezien het veelbesproken tegenoffensief een zware mislukking dreigt te worden.

Aan de Oekraïense zijde lijken de Russische verworvenheden en de druk op de stad Kupyansk te worden bevestigd, de stad was eerder in de oorlog in september 2022 door Oekraïense troepen heroverd nadat ze was ingenomen door de Russische aanvaller.

De Oekraïense autoriteiten hebben opdracht gegeven tot de verplichte ontruiming van de nederzettingen rond Koepjansk, vooruitlopend op wat de tweede grote veldslag in vijf maanden lijkt te worden.

Newsweek beschreef het evacuatiebevel van Oekraïne voor burgers als volgt:

Het stadsbestuur van Koepyansk zei woensdag dat er verplichte evacuatie wordt uitgevoerd in 37 dorpen in de gebieden die vorig jaar door Oekraïense troepen werden bevrijd.

Er wordt gezegd dat Russische troepen minder dan vijf mijl van de stad verwijderd zijn en er bestaat bezorgdheid dat hun terreinwinst van grote invloed kan zijn op het tegenoffensief van Kiev.

De maatregel heeft betrekking op meer dan 11.000 mensen die naar verwachting tijdelijke huisvesting en onderdak zullen krijgen. De autoriteiten zeiden dat de gedwongen evacuatie noodzakelijk was vanwege de voortdurende beschietingen en omdat er rekening moet worden gehouden met de veiligheidssituatie in het gebied.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *