Chinese centrale bank blijft gretig goud kopen, maar laat verder niet in zijn kaarten kijken

China koopt gretig al het fysieke goud op dat het in handen kan krijgen, iets wat het sinds 2009 vrijwel non-stop doet. Dat gebeurt voor het grootste deel heimelijk zonder veel tamtam, met af en toe periodes dat openbaar werd bekendgemaakt hoeveel goud het land had gekocht.  De goudaankopen zijn bedoeld om specifieke politieke doelen te bereiken, zonder dat de buitenwereld weet wat precies de bedoeling van de Chinezen is.

Maandag maakte de Chinese centrale bank bekend dat ze in juli haar goudreserves voor de negende achtereenvolgende maand heeft verhoogd. Aankopen door de centrale banken wereldwijd – met op de eerste plaats de Chinese – blijven de prijs van het edelmetaal ondersteund, terwijl zo ook de verkoop door ETF’s wordt gecompenseerd.

De hoeveelheid goud in handen van de People’s Bank of China steeg met 740.000 troy ounces, of ongeveer 23 ton, waardoor de totale voorraad van het land op een record van 2.137 ton kwam. Daarbij werd ongeveer 188 ton toegevoegd in een reeks aankopen die in november begon. Wat de werkelijke aankopen van China zijn, blijft echter een mysterie en zal pas worden onthuld wanneer Peking klaar is met wat het in gedachten heeft voor zijn valuta. Wat het lijkt als een paal boven water te staan dat de goudaankopen betrekking hebben op de monetaire politiek van de Chinese centrale bank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *