Morningstar waarschuwt dat kunstmatige intelligentie (AI) door de beleggers zwaar overschat wordt

Volgens Mike Coop, chief investment officer bij Morningstar Investment Management, zijn de markten te optimistisch over de lange termijn effecten van kunstmatige intelligentie. De beurskoersen zijn zodoende te ver vooruitgelopen op de positieve effecten van de nieuwe technologie.

Ondanks een terugval tot nu toe deze maand, heeft optimisme over het potentieel van AI om toekomstige winsten te genereren ervoor gezorgd dat de technologie-zware Nasdaq Composite dit jaar tot nu toe met meer dan 31% is gestegen, terwijl de S&P 500 ‘maar’ met meer dan 16% is gestegen.

Sommige analisten hebben gesuggereerd dat er een zeepbeleffect kan ontstaan, gezien de concentratie van koerswinst in een klein aantal grote technologieaandelen. De Nvidia-aandelen sloten de handel vorige week vrijdag met 190% winst tot nu toe dit jaar, terwijl de koers van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms op de beurs met meer dan 154% is gestegen en Tesla met 99%.

“Als je terugkijkt op wat er het afgelopen jaar is gebeurd, kun je zien hoe we in dit stadium zijn gekomen. Aan positieve factoren geen gebrek. We hadden de release van ChatGPT in november, we hebben aankondigingen gekregen over zware investeringen in AI van de bedrijven, we hebben Nvidia gehad met een knock-out resultaat in mei”, vertelde Coop vrijdag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”.

“En we zijn ons er steeds meer van bewust hoe de dingen zijn versneld in termen van generatieve AI. Dat sprak tot de verbeelding van het grote publiek en we hebben dan ook deze ongelooflijke stijging van de beurskoersen bij de betrokken bedrijen gezien.”

In een recente onderzoeksnotitie trok Morningstar parallellen tussen de huidige enorme waarderingen bij de AI-aandelen en de dotcom-zeepbel van 1999, hoewel Coop zei dat het onderscheidende kenmerk van de huidige rally is dat de bedrijven in het centrum van de belangstelling ditmaal gevestigde reuzen zijn met grote concurrentievoordelen.

“Al onze analyses suggereren dat de bedrijven die het dit jaar goed hebben gedaan beter van kwaliteit zijn, winstgevend zijn en duurzame concurrentievoordelen hebben, vergeleken met wat er in 1999 gebeurde, toen je veel speculatieve bedrijven had. Of met andere woorden: de basis volgens Coop dus steviger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *