Corona heeft meer invloed dan gedacht: consumenten geven nu voorkeur aan diensten boven producten

Het economische succesverhaal van de VS werd dinsdag opnieuw bevestigd met het rapport over de detailhandelsverkopen van juli waaruit blijkt dat de consumentenbestedingen verrassend veerkrachtig blijven.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat rapporten over detailhandelsverkopen niet de perfecte consumentenbarometer zijn, omdat ze over het algemeen geen inzicht biedt over de richting waar het grootste deel van waar de consumentenbestedingen naartoe gaat: dat blijkt meer naar diensten dan naar goederen te zijn.

Sommige lezers zullen deze trend beschouwen als een consumentenvoorkeur voor ‘ervaringen’ in plaats van ‘dingen’. Tijdens de pandemie werd het overwicht van de uitgaven voor diensten op de proef gesteld, waarbij reizen en dineren werden beperkt om de verspreiding van COVID te voorkomen, terwijl de huizenmarkt een absolute must werd.

En de commentaar van het management bij Home Depot (HD) op dinsdag suggereert dat we misschien niet hoeven te hopen op een snelle – of zelfs definitieve – terugkeer naar deze pre-pandemische gewoonten.

Ted Decker, CEO van Home Depot, vertelde aan de analisten dat het bedrijf niet weet hoe snel of hoe ver de verschuiving van goederen naar diensten zal plaatsvinden.

In juni bedroegen de uitgaven voor diensten in de VS iets minder dan 67% van de totale index voor persoonlijke consumptie-uitgaven, die meetelt voor het bbp. In januari 2020 ging 69% van de PCE-uitgaven naar diensten. Deze verschuiving van 2 procentpunt in PCE naar goederen en weg van de diensten zorgde ervoor dat de goederenuitgaven op jaarbasis $ 1,6 biljoen hoger waren in juni 2023 dan in juni 2019.

Richard McPhail, CFO van Home Depot, voegde eraan toe: “We zien vandaag niets in ons bedrijf dat ons vertelt waar het huidige traject naar toe leidt.” Met andere woorden, de kloof die is ontstaan tussen het bestedingspatroon van vóór de pandemie en de wereld waarin consumenten vandaag leven, zal misschien nooit helemaal dichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *