Wantrouwen ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties neemt toe (en daar kan het goud van profiteren)

Vorige week donderdag veilde het Amerikaanse ministerie van Financiën 30-jarige obligaties, die werden verkocht met een rendement van 4,189%, het hoogste niveau sinds 2011. Maar zelfs dat was niet genoeg om investeerders massaal aan te trekken, aangezien het bedrag dat aan primary dealers werd toegewezen tot het hoogste niveau steeg niveau sinds februari. De veiling toonde een duidelijk zwakke vraag voor Amerikaanse schulden met een langere looptijd.

Natuurlijk zijn de tegenvallende veilingresultaten geen grote verrassing, aangezien de veiling werd georganiseerd een week nadat Fitch Ratings de Amerikaanse lange termijn schuld verlaagde.

Na de teleurstellende veiling van donderdag zullen beleggers goed letten op mogelijk aanhoudende zwakte op de obligatiemarkt. Dat zou goed kunnen zijn voor de goudprijs, zelfs als de rente blijft stijgen.

De Amerikaanse regering staat voor een aantal moeilijke uitdagingen aangezien haar tekort stijgt in een omgeving met hogere rentevoeten. Vorige week schatte het Congressional Budget Office (CBO) dat het federale begrotingstekort 1,6 biljoen dollar bedroeg in de periode van 10 maanden die eindigde op 31 juli. Het Amerikaanse tekort is dit jaar meer dan verdubbeld, aldus het rapport.

Sommige beleggers beginnen zich nu de vraag te stellen: zitten we dicht bij een omslagpunt wat de rente betreft?

Als de Amerikaanse regering er niet in slaagt voldoende beleggers aan te trekken om haar schuldpapier te kopen, kan de obligatiemarkt non-transparant worden en dat is het laatste wat de Federal Reserve wil. Dit scenario zou de Fed dwingen om in te grijpen, wat het ultieme redmiddel zou zijn.

Goud wordt weer een zeer aantrekkelijke veilige haven als beleggers het vertrouwen in Amerikaanse obligaties verliezen.

Natuurlijk zal een Amerikaanse obligatiecrisis niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, maar analisten hebben opgemerkt dat het sentiment vrij snel kan omslaan. Dit betekent dat het vasthouden van goud niet echt dringend zal zijn… totdat het plaatje volledig omslaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *