Morgan Stanley spreekt van ‘bubbelachtige euforie’ over investeringen in AI (maar ziet wel kansen weggelegd op lange termijn)

Er is duidelijk geen gebrek aan hype rond de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Sinds de ChatGPT-chatbot van OpenAI in november met veel tamtam is uitgerold, hebben A.I. startups in een nooit gezien tempo durfkapitaal binnengehaald en de koersen van de aandelen van bedrijven die van ver of van dichtbij verband houden met de nieuwe technologie zijn enorm gestegen.

Maar Edward Stanley, hoofd thematisch onderzoek in Europa bij Morgan Stanley, is van mening dat beleggers geduld moeten hebben te midden van deze ‘bubbelachtige euforie’, zoals hij het noemt.

Zijn collega Matias Ovrum, eveneens een ervaren analist, vergeleek onlangs de huidige “opwinding” rond A.I. met 70 andere marktbubbels in de afgelopen eeuw om te bepalen hoe investeerders het thema zouden moeten bespelen.

Zowel Stanley als Ovrum geloven in het lange termijn potentieel van A.I. In feite betoogden ze in een rapport dat de technologie “transformerend in alle sectoren” zal zijn en “een van de meest prominente seculiere investeringsthema’s in het komende decennium” belooft te worden.

Maar gezien de aan A.I.-gekoppelde aandelen dit jaar in koers zijn geëxplodeerd – met name chipmaker Nvidia, dat zijn aandeel tot nu toe met bijna 200% heeft zien stijgen – roepen Stanley en Ovrum op tot voorzichtigheid met betrekking tot de huidige hype-cyclus.

Op basis van zijn onderzoek naar eerdere marktbubbels, waaronder die van de dotcom-zeepbel en de post-COVID “alles-zeepbel”, zei Stanley dat beleggers dit jaar voorzichtig moeten zijn met het kopen van hoogvliegende AI-gekoppelde aandelen.

“De geschiedenis heeft aangetoond dat voor meerjarige thema’s – waarvan wij denken dat dit er eentje is – er voor de beleggers meestal weinig haast bij is”, zo schreef de ervaren analist in een e-mailcommentaar aan Fortune.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *