Dedollarisering kan ook in de VS zelf op steun rekenen (en er zijn genoeg zondebokken te vinden)

Volgens Andy Schectman, president en eigenaar van Miles Franklin, zijn er bepaalde facties in de VS die een wereldwijde beweging steunen om de dollar te dumpen en te onttronen als koning van de reservevaluta’s. Een van de belangrijkste redenen waarom er van binnenuit een poging wordt gedaan om de dollar te verzwakken, is het creëren van een omgeving die de introductie van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) en een nieuw monetair systeem mogelijk maakt, legt Schectman uit.

De trend om af te stappen van de Amerikaanse dollar versnelt en gaat dus blijkbaar veel verder dan de pogingen van de BRICS-landen om de onderlinge handel in lokale valuta te regelen en te stoppen met het gebruik van de greenback als handelsmunt, zo stelde Schectman.

De VS worden geconfronteerd met onhoudbare schuldenniveaus, en er zijn maar een paar manieren om dit op te lossen: “je kunt het schuldenniveau blijven opblazen tot je op een muur botst, je kunt in gebreke blijven of je kunt een andere oplossing zoeken”, zei Schectman.

Door de Amerikaanse dollar als politiek wapen te gebruiken, creëren de VS een wereldwijde beweging van landen die ervoor kiezen zich af te wenden van de dollar, inclusief Saoedi-Arabië.

“Je hebt Saoedi-Arabië van je vervreemd door ze te vertellen dat je kiest voor groene energiebronnen, door de koers van de dollar op te blazen, door de obligatiemarkt te destabiliseren en het gebruik van fossiele brandstoffen te belasten. Het zou veel gemakkelijker zijn om de dollar zijn petrostatus te laten verliezen, wat de vraag naar de dollar enorm zou verminderen’, zei Schectman. “En er biedt zich nu een geschikte kans aan omdat er genoeg zondebokken te vinden zijn. Je hebt de OPEC, je hebt Xi Jinping en je hebt Poetin die als schuldigen aangewezen kunnen worden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *