Goudmarkt bevindt zich in een dipje (met dank aan de gestegen rentevoeten), maar dat zal zeker niet zo blijven

Als het gaat om de vraag van de kant van de beleggers, bevindt de goudmarkt zich in een dipje. Maar we kunnen moeilijk verrast zijn door deze gang van zaken. Waarom zou iemand goud vasthouden als de opportuniteitskosten stijgen en ze een rendement van 5% kunnen behalen op de geldmarkten op korte termijn?

Toenemende verwachtingen dat de Amerikaanse economie een zachte landing zal meemaken, betekent dat beleggers praktisch risicovrije rendementen kunnen realiseren met kortlopende T-bills.

Maar voordat we goud afschrijven als volledig irrelevant, laten we niet vergeten dat er nog steeds een factor op de markt is waar terdege rekening mee moet worden gehouden.

Na recordaankopen in de eerste helft van 2023 blijkt uit recente gegevens dat centrale banken op continue basis goud blijven kopen, waarbij China momenteel de toon aangeeft. Uit gegevens blijkt dat de People Bank of China vorige maand 23 ton goud kocht en dit jaar tot nu toe meer dan 100 ton heeft gekocht. De afgelopen week merkte de World Gold Council ook op dat ook Turkije, Polen en Tsjechië hun goudreserves in juli verhoogden.

Hoewel de vraag misschien lager is dan de recordniveaus van vorig jaar, blijven de centrale banken goud kopen omdat hun vertrouwen in de Amerikaanse dollar blijft verzwakken.

Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, zei dat hij verwacht dat de vraag naar goud van de kant van de centrale banken de goudprijs zal blijven ondersteunen en naar het einde van het jaar opnieuw kan opdrijven.

“Als je goud koopt, komt dat eigenlijk overeen met het rechtstreeks innemen van een positie tegen de Amerikaanse dollar”, zegt Middelkoop. “China heeft het Witte Huis laten weten dat ze het wereldwijde financiële systeem, ondersteund door de Amerikaanse dollar, niet langer steunen. Een boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat”

Hoewel de Amerikaanse economie naar verwachting niet snel zal instorten, waarschuwen analisten en economen investeerders dat er scheuren beginnen te ontstaan. Je hoeft daarvoor alleen maar naar de obligatiemarkt te kijken, want de rendementen blijven in de buurt van de hoogste niveaus in 15 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *