Kracht van Amerikaanse economie wordt overschat, recessiescenario is nog niet afgewend

De Amerikaanse economie is behoorlijk veerkrachtig gebleken in de eerste helft van 2023, wat sommige economen ertoe aanzet hun voorspellingen te wijzigen en het scenario van een mogelijke recessie te schrappen. Een bekende marktstrateeg is echter van mening dat de VS nog steeds op schema ligt om tegen het einde van het jaar te verzwakken. En inderdaad, in een recessie te belanden.

In een recent interview zei Adrian Day, president van Adrian Day Asset Management, dat sommige economen de huidige kracht van de economie en de veerkracht van consumenten overschatten.

“We lijken altijd te vergeten dat recessies niet van de ene op de andere dag gebeuren,” zei hij. “Beleggers blijven verwachten dat dingen onmiddellijk gebeuren, maar het kost tijd voordat de economische omstandigheden ingrijpend veranderen.”

Hoewel de consumptie het grootste deel van dit jaar de activiteit heeft ondersteund, merkt Day op dat consumenten hun COVID-spaargeld hebben verbrand. Dat blijkt uit het feit dat de creditcardschulden in het tweede kwartaal sterk zijn gestegen.

Eerder deze maand meldde de New York Federal Reserve dat de consumentenschuld tussen april en juni is gestegen tot $ 1 biljoen.

Day merkte op dat consumenten niet alleen schulden gebruiken om hun uitgaven te dekken, maar dat ze nu ook te maken hebben met hogere rentetarieven vanwege de agressieve verkrapping van de Federal Reserve. Hij voegde eraan toe dat dit niet de signalen zijn die men wil zien in een gezonde economie.

“Vanwege decennia van lage rentetarieven en COVID-geld van de overheid waren consumenten er redelijk goed aan toe, maar dat betekent gewoon dat er een langere landingsbaan nodig voordat we in een recessie verzeild raken,” zei hij.

“In goed een jaar tijd hebben consumenten al hun spaargeld verbrand en gaan ze nu recordschulden aan omdat de rente extreem hoog blijft.”

Day zei dat het slechts een kwestie van tijd is voordat consumenten niet meer in staat zijn om hun schulden af te lossen, wat een aanzienlijk risico vormt voor de Amerikaanse economie.

“We zijn in mijn ogen op geen enkele manier aan een recessie ontsnapt”, zei hij. “Je kunt de rente niet verhogen van nul naar vijf zonder ernstige schade aan te richten.”

Day voegde eraan toe dat hoe langer de Federal Reserve deze verhoogde rentetarieven handhaaft, hoe groter het risico dat ze voor de economie zullen vormen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *