Goud was oververkocht, zodat een herstel van de prijs niet onverwacht kwam

De huidige reeks recordaankopen door de centrale banken heeft de prijs van het edelmetaal helpen ondersteunen, maar er is een nieuw argument aan bod gekomen waarom de beleggers goud per se zouden moeten kopen, aldus Chris Watling, hoofd marktstrategie bij Longview Economics.

“Zoals blijkt uit recente analyses van de officiële aankopen van goud door de centrale banken, is er geen duidelijke correlatie tussen het niveau/de groei van de aankopen door de centrale banken en de richting van de goudprijs”, aldus Watling in het laatste Commodity Fundamentals Report van het bedrijf.

“Afgezien van de afgelopen 18 maanden sinds het uitbreken van de oorlog, is de goudprijs inderdaad sterk gecorreleerd met ons macro-gedreven goudmodel met drie factoren, dat zich richt op TIPS, renteverwachtingen en de prestaties van de Amerikaanse dollar.”

Watling zei dat de belangrijkste vraag is waarom deze relatie de afgelopen anderhalf jaar is verbroken.

“Sommigen beweren dat dit een weerspiegeling is van aanzienlijke aankopen door de centrale banken”, zei hij. “Anderen beweren dat het de rendementen op de TIPS zelf zijn die een vertekend beeld geven,  misschien vanwege de verkopen op grote schaal van Amerikaanse staatsobligaties door de Chinezen om de zwakte van de RMB op te vangen. In reactie daarop hervat het goud zijn rally.”

Watling wijst erop dat goud opnieuw oververkocht was en is teruggekeerd naar het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde ondersteuningsniveau van ongeveer $1895. Vanaf dat niveau mag een technische opleving worden verwacht. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *