Perfecte storm op komst op de zilvermarkt, shorters worden uit de markt geduwd

Er is een perfecte storm op komst op de zilvermarkt, nu de verwachte versoepeling van de Chinese overheid ter ondersteuning van de haperende economie de shorters uit de markt duwt en de zilverprijs aanzienlijk omhoog drijft.

De futures voor september op zilver werden donderdag verhandeld tegen $24,355 per ounce, een stijging van bijna 4% op dagbasis. Het edelmetaal beleefde zijn beste dag sinds half juli en heeft zodoende kritische technische niveaus bereikt.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenhandel bij Saxo Bank, zei dat de huidige short squeeze van zilver vorige week vaste vorm begon te krijgen toen de People’s Bank of China (PBoC) ingreep op de valutamarkten om de yuan te ondersteunen nadat deze een dieptepunt in 16 jaar had bereikt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

“De sterkere yuan dwong een focusverandering op de kopermarkt af, en daarmee ook op de zilvermarkt”, aldus Hansen.

Analisten zeiden dat de versoepelingsmaatregel van de centrale bank aan het begin van de week verdere industriële steun aan het edelmetaal zou kunnen bieden.

De hernieuwde focus op de industriële vraag kwam doordat het sentiment in zilver zich op een extreem bearish niveau bevond. Drie weken geleden stonden bijna 4.000 shortposities open, volgens gegevens van de Commodity Futures Trading Commission. Volgens bijgewerkte gegevens die vorige week werden gepubliceerd, bereikte het bearish sentiment het hoogste niveau sinds begin maart.

“Dus shortdekking en de rugwind van een zich herstellende industriële metaalsector zijn naar mijn mening de belangrijkste drijfveren, gekruid met extra momentum na de technische doorbraak boven de 21-, 50- en 200-daagse voortschrijdende gemiddelden, aldus Hansen.

Analisten merkten ook op dat zowel zilver als goud profiteren van de status als veilige havens, omdat teleurstellende economische cijfers de Amerikaanse obligatierente van hun recente hoogtepunten naar omlaag duwden. Hoewel de Federal Reserve de rente nog langer op de huidige hoge niveaus zou kunnen handhaven, zorgt de hoop dat ze klaar is met het verhogen van de rente volgens sommige analisten voor een toenemende bullish interesse in goud en zilver.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *