De voedselcrisis is nog bijlange na niet achter de rug: de prijzen voor varkensvlees (varkensbuiken) zijn in de VS door het plafond gevlogen

Spek en ham staan op het punt nog duurder te worden nu de groothandelsprijzen voor varkensbuiken recordhoogten benaderen als gevolg van een nieuwe dierenwelzijnswet in Californië en de piekvraag in de zomer.

De prijzen voor buikspek zijn dit jaar in de VS met meer dan 100% gestegen, van 131,59 cent per pond in januari naar 270,89 cent eind juli – net onder het hoogste punt ooit van 279,97 cent per pond in augustus 2021, volgens gegevens van Fact Set. Dat is een sprong van 106%, zeg maar een ruime verdubbeling.

De groothandelsprijzen voor buikspek bedragen momenteel 270,89 cent per pond.

En consumenten staan op het punt nog hogere prijzen te moeten betalen voor spek, dat voornamelijk uit buikspek wordt gesneden.

“Over het algemeen verwacht ik spek in het bijzonder, maar ook varkensvlees in het algemeen in Californië erg duur zal worden. Dat zal ook gevolgen hebben voor de rest van de VS en voor de rest van de wereld, dus inclusief Europa”, zo merkt Brian Earnest op, hoofdanalist van Cobank.

Analisten schreven de stijging van de prijzen voor varkensvlees deels toe aan een onlangs opgelegde dierenwelzijnsregelgeving in Californië, die op 1 juli van kracht werd.

California’s Proposition 12 verbiedt de verkoop van varkensvlees van boerderijen die drachtige zeugen opsluiten in kleine omheiningen en ruimtes van minder dan 24 vierkante meter.

Dit deel van de wet werd op 1 juli van kracht, ook al waren andere delen van het voorstel – waarin de minimale bruikbare vloeroppervlakte voor fokvarkens en leghennen werd vastgelegd – eerder geïmplementeerd.

Volgens de National Pork Producers Council (NPPC) zijn de varkenshouders voordien niet goed geraadpleegd, de beslissing werd boven hun hoofd genomen.

“Proposition 12 is ontwikkeld zonder inbreng van varkenshouders, dierenartsen of anderen met expertise op het gebied van dierenverzorging en voedselveiligheid”, aldus de verklaring.

“Seizoensgebonden pieken de buikspekprijzen doorgaans in juli en augustus. Dit jaar volgt een soortgelijk patroon”, zegt Lee Schulz, universitair hoofddocent aan de afdeling economie van de Iowa State University.

Volgens FactSet werden de buikspekprijzen ook al in augustus vorig jaar op een relatief hoger cijfer van 222,69 cent per pond verhandeld dan in de rest van het jaar. Het is dus niet abnormaal dat varkensvlees in de zomer duurder is.

Hojnowski van Urner Barry herhaalde op dezelfde manier dat de zomer de periode is waarin de varkensvleesproductie naar het laagste punt van het jaar zakt, waardoor het aanbod van verse varkensbuiken op de open markt kleiner wordt.

De VS zijn na Spanje de grootste exporteur van varkensvlees ter wereld.

Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn de prijzen van gesneden spek in de grote Amerikaanse detailhandelszaken voor de week eindigend op 24 augustus 6% hoger dan een jaar geleden. Alles wijst er op dat we weldra ook in Europa meer zullen moeten betalen voor varkensvlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *