We mogen ons met z’n allen schrap zetten: Europa stevent af op een drievoudige crisis

Europa stevent onvermijdelijk af op een drievoudige crisis, zo vertelde de Duitse publicist Thomas Fasbender aan Preussische Allgemeine in een interview ter gelegenheid van de publicatie van zijn nieuwe boek ‘De griezelige eeuw’ (Das unheimliche Jahrhundert).

De ondertitel van het boek, ‘Voor het keerpunt’, is een rechtstreeks citaat van een uitdrukking uit de memorabele toespraak van bondskanselier Olaf Scholz tot de Bondsdag op 27 februari 2022, als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Daarin gebruikte hij het woord ‘Zeitenwende’.

Terwijl de officiële vertaling van het door de Duitse regering gebruikte woord ‘keerpunt’ of ‘keerpunt’ is, verwijst de oorspronkelijke Duitse term naar zowel een verandering van tijden als een geopolitieke verschuiving.

“Ik heb de term ‘keerpunt’ gekozen omdat deze door Olaf Scholz voor het eerst is aangepraat. Hoewel het boek in wezen vóór die tijd is geschreven, ervaren we inderdaad een verandering van tijdperk. Die verandering is echter veel uitgebreider dan Scholz heeft beschreven”, aldus de auteur in het interview.

Hij zegt dat de huidige drievoudige crisis waarmee Europa wordt geconfronteerd een bepalende impact zal hebben op het Europees continent voor de rest van deze eeuw.

“Europa stevent af op een drievoudige crisis, waarvan de gevolgen ons de hele eeuw lang zullen achtervolgen.”

Ten eerste is er het snelle machtsverlies van West-Europa na zo’n 500 jaar mondiale dominantie.

‘De tijden waarin de Britten, Fransen, Duitsers en anderen hun stempel op de wereld drukten op politiek, cultureel, wetenschappelijk, technisch en economisch vlak zijn geschiedenis’, zei hij.

Fasbender zegt dat de tweede crisis, de klimaatveranderingscrisis, niet kan worden aangepakt door deze simpelweg te stoppen:

“De tweede grote crisis is de klimaatverandering. De feiten spreken voor zich. De afgelopen jaren concentreerde de discussie zich op wie er verantwoordelijk voor is en hoe het gestopt kan worden. “

“Maar het zal ons niet lukken om ze tegen te houden. We moeten ons dus afvragen: wat betekent het concreet om in een wereld te leven die twee of meer graden warmer is? Welke effecten zal dit hebben, hoe gaan we ermee om? ”

“Wat we in Duitsland doen, heeft vrijwel geen impact. Ik vind het des te verbazingwekkender dat we nu pas het vraagstuk van gedragsaanpassing beginnen aan te pakken. Dit is des te belangrijker omdat we elke euro maar één keer kunnen uitgeven. Hetzij voor klimaatbescherming (wat niet makkelijk zal zijn) of voor klimaatadaptatie.”

De derde, maar zeker niet de minst belangrijke crisis, is de bevolkingsexplosie in de regio ten zuiden van de Sahara, die in wezen ook de voorgaande twee omvat:

“Het derde probleem is de bevolkingsgroei in Afrika, vooral in de regio ten zuiden van de Sahara. Daar zien we een verdubbeling van de bevolking tegen 2050 en zelfs een verviervoudiging tegen 2100.”

‘Ergens in de 22e eeuw zal meer dan de helft van de wereldbevolking afkomstig zijn uit Afrika bezuiden de Sahara. Dit is waar de echte keerpunten sluimeren.’

‘We betreden een wereld waarin Europa misschien steeds meer zal worden gezien als een levend museum. Zeker niet langer als een baken of rolmodel’, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *