Het groeiende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid speelt op termijn hoe dan ook in de kaart van het goud

De goudmarkt blijft het moeilijk hebben terwijl de Federal Reserve haar agressieve monetaire beleid handhaaft. Eén belangrijk  onderzoeksbureau verwacht echter dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de Amerikaanse centrale bank de koper van laatste redmiddel voor staatsobligaties wordt, wat een langdurige rally in het edelmetaal zou kunnen veroorzaken.

Aan het begin van de maand verraste Fitch Ratings de markten nadat het de Amerikaanse lange termijn schulden had verlaagd. Hoewel de markten de verlaging grotendeels quasi onverschillig van zich afschudden, heeft dit de aandacht gevestigd op het groeiende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.

In een recent rapport zeiden grondstoffenanalisten van het in Montreal gevestigde BCA Research dat goud een aantrekkelijke bescherming blijft tegen een onvermijdelijke devaluatie van de Amerikaanse dollar naarmate de Amerikaanse schuldquote groeit.

“De aantrekkingskracht van goud als veilige haven en waarde opslag zal duidelijk worden naarmate de fiscale dominantie de monetaire dominantie bij de Fed inhaalt. Een opkomst van fiscale dominantie zou ook ten koste gaan van de USD, en van de bereidheid van regeringen en investeerders om deze vast te houden. Dit risico op een waardedaling van de USD zal ook de vraag naar goud ondersteunen”, aldus de analisten.

In de VS hebben beleggers al bezuinigd op het kopen van Amerikaanse lange termijn obligaties getuige een teleurstellende veiling van dertigjarige obligaties. Tegelijkertijd is de rente op Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar naar het hoogste punt in 15 jaar gestegen.

Veel economen hebben een belegging in obligaties deels afgewezen met de opmerking dat de beleggers niet geïnteresseerd zijn in veilige haven obligaties, omdat de Amerikaanse economie veerkrachtig blijft met een robuuste arbeidsmarkt. De stijging van de obligatierente was moeilijk voor de goudmarkten, omdat de prijzen onder de kritische steun daalden rond de $1.950 per ounce en onlangs een dieptepunt in twee maanden bereikten.

Het edelmetaal heeft een deel van deze verliezen goedgemaakt; Goudfutures in december werden maandagavond voor het laatst verhandeld tegen $1.944,70 per ounce, een daling van 0,17% op de dagbasis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *