Volatiliteit op goudmarkt is opgedroogd (maar dat belet niet dat de goudprijs relatief gezien goed standhield)

De goudmarkten zijn sinds het begin van de Covid-19-pandemie niet meer zo kalm geweest, dankzij een impasse tussen kopers en verkopers die voorlopig geen tekenen van doorbraak vertoont.

De historische goudvolatiliteit over een periode van zes maanden daalde vrijdag naar het laagste niveau sinds februari 2020. Deze barometer is gedaald omdat het gele metaal sinds medio mei grotendeels bleef bewegen in een range tussen $1.900 en $2.000 per ounce.

Dat ondanks het feit dat de rente op de dollar en op inflatie gecorrigeerde staatsobligaties in dezelfde periode sterk is gestegen, waardoor het edelmetaal normaal gesproken onder grote neerwaartse druk zou komen te staan. Kopers van goud hebben het metaal ondersteund elke keer dat het naar ongeveer $1.900 daalde, waardoor er feitelijk een bodem onder de markt werd gelegd.

Op de beurs verhandelde beleggingsfondsen die door het metaal worden ondersteund, hebben hun beleggingen dit jaar met 5% zien krimpen, volgens een eerste berekening door Bloomberg, maar dat bleek niet genoeg om de goudprijs onderuit te duwen. Ondertussen zijn de aankopen door de centrale banken robuust gebleven na een recordjaar in 2022, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council.

“De goudprijs is sinds begin 2022 opmerkelijk veerkrachtig geweest tegen de achtergrond van de stijging van de reële lange termijn rente”, schreef Edward Gardner, grondstoffeneconoom bij Capital Economics, in een rapport. “Beleggers waren, nadat ze tijdens de pandemie hun ETF-bezit aan goud hadden opgebouwd tot recordniveaus, terughoudend om deze te verminderen toen de rente steeg.”

Vrijdag won het edelmetaal het meest in meer dan drie weken, toen traders een hele reeks economische gegevens afwogen in de aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve van volgende week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *