Premies voor goud hebben in China recordhoogtes bereikt

Het kan zijn dat de goudmarkt momenteel enige moeite heeft om de aandacht van westerse investeerders te trekken. Oosterse beleggers blijven echter in recordtempo in dit edelmetaal investeren.

De analisten merkten op dat zowel Japanse als Chinese investeerders de afgelopen weken belangrijke kopers van goud zijn geworden, omdat het edelmetaal recordhoogtes heeft bereikt uitgedrukt in Japanse yen. Tegelijkertijd hebben de goudpremies op de Shanghai Gold Exchange versus de goudprijs zoals uitgedrukt door de Comex goudfutures recordhoogten bereikt.

De goudprijspremies in China beginnen de nodige aandacht te trekken op sociale media, waarbij veel analisten commentaar geven op deze ongekende situatie.

In een interview zei John Reade, hoofdmarktstrateeg bij de World Gold Council, dat er een perfecte storm op komst is op de Chinese goudmarkt nu de regering de import lijkt te beperken omdat de vraag onveranderd hoog blijft.

Reade merkte op dat de premies op de SGE versus Comex-futures vorige week donderdag met 6,4% stegen tot het hoogste niveau dat hij heeft gezien sinds hij de goudmarkt begon te monitoren.

Sommige analisten hebben gezegd dat het niet verrassend is dat de Chinese overheid de import van goud heeft ingeperkt nu zij haar monetair beleid begint te versoepelen. Hogere premies voor goud maken het gele metaal minder aantrekkelijk in de concurrentiestrijd tegen de verzwakkende Chinese munt.

Reade zei dat er geen hard bewijs is om deze speculatie te bewijzen. Tegelijkertijd voegde hij eraan toe dat ze misschien ook niet werkt omdat de investeerders bereid lijken hogere prijzen voor goud te betalen.

“Er zijn enkele investeerders in de marge die goud tegen hogere premies kopen om zichzelf te beschermen”, zei hij. “De vraag is weliswaar hoog maar niet om over naar huis te schrijven, dus ik denk dat het meer om het aanbod gaat dan om wat dan ook. Het is niet de eerste keer dat we de premie zien stijgen. Maar het is wel de eerste keer dat we de prijs mee zien stijgen. Het laat dus waarschijnlijk zien dat er iets anders aan de hand is. “

Sommige analisten op sociale media hebben gespeculeerd dat de hogere SGE-premies het gevolg zijn van China’s pogingen om de internationale geloofwaardigheid van de yuan te versterken en de petro-yuan te promoten.

Reade zei echter dat hij niet veel vertrouwen heeft in deze speculatie, omdat er betere, goedkopere manieren zijn voor de People’s Bank of China om haar goudreserves op te bouwen.

‘China koopt goud op de internationale markt omdat het zijn binnenlandse markt niet wil beïnvloeden’, zei hij. “Waarom zou de centrale bank een premie betalen en die premie hoger opleggen als zij internationaal goud kan kopen via de over-the-counter markten?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *