Japanners kopen op grote schaal goud en ze weten waarom

De anders zo rustige (en snel vergrijzende) bevolking van Japan heeft een nieuwe passie gevonden en dat is goud. Een en ander is te wijten aan de meedogenloze gelddrukkende moloch die de BOJ is. Japanse spaarders hebben tot nu toe geen sterke prikkel gehad om hun activa uit contant geld te halen, maar daar is dus verandering in gekomen.

De prijs van goud is in Japan (uitgedrukt in Japanse lira yen) naar een recordhoogte gestegen nu de yen zijn historische daling ten opzichte van de Amerikaanse dollar voortzet, waardoor de koopkracht van de Japanse economie verdampt. Dat dwingt de inwoners van het land om zich in te dekken tegen de alomtegenwoordige inflatie.

Aankopen van goud in yen op grote schaal bij de grootste dealers van het land hebben de prijs van het gele metaal de afgelopen dagen voor het eerst boven de ¥10.000 per gram gebracht. De koers noteerde einde vorige week op ¥10.100, volgens de detailhandelsprijzen gepubliceerd door Tanaka Kikinzoku, een van de grootste goudretailers van Japan.

De detailhandelsprijs voor goud in Japan – de belangrijkste referentieprijs voor het metaal in het land – volgt de mondiale spotprijzen, die zijn opgedreven door de coronaviruspandemie, de oorlog in Oekraïne, de schuldenplafondcrisis in de VS en de mondiale spanningen tussen de Oost en West.

Maar die prijs weerspiegelt vooral de dramatische ineenstorting van de waarde van de yen, die onlangs de ¥ 147 ten opzichte van de dollar passeerde, een niveau dat vorig jaar aanleiding gaf tot verbale marktinterventie door de Japanse autoriteiten. De situatie dit jaar werd echter genegeerd door een Japanse centrale bank. die zich realiseert dat ingrijpen op dit punt nutteloos is en de Japanse hyperinflatie en de ineenstorting van het systeem alleen maar zou bespoedigen.

En aangezien de Japanse inflatie, die onlangs die van de VS heeft overtroffen, zal blijven stijgen en de zwakke yen alleen maar zwakker zal worden – afgezien van incidentele wanhopige interventies – zolang er geen signaal is van de Bank of Japan dat zij bereid is haar ultra-soepele beleid te verkrappen, wat voorlopig niet zal gebeuren ( en als dat wel het geval is, zal dit leiden tot een ineenstorting van de JGB-obligatiemarkt, waardoor de BOJ gedwongen wordt om onmiddellijk weer terug te draaien) zal de vraag naar goud in Japan zal alleen maar blijven stijgen.

Economen geciteerd door de FT zeggen dat de beweging in de goudprijs voor de detailhandel, die een 18 maanden durende rally bij goudwinkels in heel Japan verlengt, deel uitmaakte van een snelle verschuiving in de houding van huishoudens ten opzichte van risico, nu jaren van deflatie plaats hebben gemaakt voor stijgende consumentenprijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *