De Amerikaanse middenklasse wordt systematisch een kopje kleiner gemaakt (en hier zal dat niet anders zijn)

De Amerikaanse middenklasse wordt systematisch een kopje kleiner gemaakt. Toen de Federal Reserve tijdens de pandemie biljoenen dollars in het financiële systeem pompte, beseften de meeste Amerikanen niet wat dat met hen zou doen.

Dat geld heeft de rijke Amerikanen zeker een stuk rijker gemaakt, maar het heeft ook de kosten van levensonderhoud voor de rest van de Amerikanen dramatisch doen stijgen. Nu is de inflatie dus veel sneller gestegen dan de loonstrookjes, en zijn de kosten van levensonderhoud hard gestegen. Vorig jaar was de VS zelfs getuige van de grootste daling van het reële gemiddelde gezinsinkomen in meer dan tien jaar…

De officiële cijfers zijn binnen en die zijn hallucinant: de Amerikanen leden in 2022 de grootste daling van het gezinsinkomen in twaalf jaar.

Het reële gemiddelde gezinsinkomen bedroeg in 2022 $74.580, een daling van 2,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, dit volgens de recent gepubliceerde cijfers van het Census Bureau.

Dit is de grootste daling van het gezinsinkomen sinds 2010, toen het gezinsinkomen met 2,6 procent daalde. Dat betekent dat het erger is dan de pandemische daling van 2,2 procent. Het is het vierde slechtste jaar in records die teruggaan tot 1985.

In 2010 kwam de Amerikaanse economie net uit de vreselijke recessie die we zojuist in 2008 en 2009 hadden meegemaakt.

Dat waren geen leuke tijden.

En de tijden die we tegemoet gaan zullen ook niet leuk zijn.

Er wordt de Amerikanen verteld dat “hoge inflatie” de voornaamste reden is waarom het reële gemiddelde gezinsinkomen daalt…

De dalingen werden veroorzaakt door de hoge inflatie. De inflatiemaatstaf die wordt gebruikt om het reële inkomen te berekenen, steeg met 7,8 procent, de ergste inflatie sinds 1981. 1981 is lang geleden.

Maar in die tijd herstelde de Amerikaanse economie zich snel onder leiding van president Ronald Reagan.

Deze keer zullen de Amerikanen niet zoveel geluk hebben.

De Amerikaanse overheid overspoelde het systeem met gigantische bergen geld, en bijna iedereen juichte terwijl ze dat deden.

Maar nu betalen de Amerikanen de prijs. En we hoeven ons geen illusies te maken: ons Europeanen staat hetzelfde lot te wachten. De Amerikaanse middenklasse wordt systematisch een kopje kleiner gemaakt en hier zal dat niet anders zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *