Onzekerheid wat betreft de rentepolitiek van de centrale banken blijft dus troef: deze week wordt alvast een heel belangrijke week

Het vertraagde effect van de renteverhogingen door de centrale banken moet nog volledig doorwerken in de markten en de economie, wat op de middellange termijn tegenwind zal opleveren voor risicovolle activa.

Nu ten minste zes centrale banken uit de ontwikkelde markten deze week rentebesluiten zullen aankondigen, waaronder de Fed, de BOE en de BOJ, is dit uiteraard een goed moment om te kijken waar we staan in de huidige mondiale renteverhogingscyclus.

Hoewel de Fed voorlopig klaar is met het verhogen van de rente, en de ECB en de BOE waarschijnlijk binnen bereik van één stap van die laatste verhoging staan, bevinden de meeste centrale banken zich nog steeds in onzeker gebied.

De belangrijkste uitzonderingen op die regel zijn Polen, Chili en Brazilië (de centrale bank van laatstgenoemde zal naar verwachting de Selic-rente deze week opnieuw verlagen), waar de inflatie voldoende is afgenomen zodat beleidsmakers zich opnieuw kunnen concentreren op het ondersteunen van de groei.

Een strakker monetair beleid heeft uiteraard tijd nodig om door te dringen in de markt en de economie. De Global Financial Tightness Indicator (GFTI) geeft een goed idee over de toekomstige evolutie van de mondiale renteverhogingen door de centrale banken. Deze indicator begon recent te stijgen – wat aangeeft dat de financiële omstandigheden binnenkort zouden moeten versoepelen – maar is daarna weer gedaald, wat aantoont dat de volledige verkrappingsimpuls nog moet worden gevoeld. Onzekerheid wat betreft de rentepolitiek van de centrale banken blijft dus troef. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *