Stijgende voedsel- en energieprijzen kunnen wereldwijd sociale onrust veroorzaken en daar kan het goud garen bij spinnen

Michele Schneider, directeur handelseducatie en onderzoek bij MarketGauge, zei dat stijgende voedsel- en energieprijzen wereldwijd sociale onrust veroorzaken, wat kan leiden tot geopolitieke instabiliteit.

De mondiale rijstprijzen liggen op het hoogste niveau in vijftien jaar, omdat slechte weersomstandigheden het groei- en oogstseizoen hebben beïnvloed. Niet alleen drijft een gebrek aan aanbod de prijzen op, het veroorzaakt ook wereldwijd de vrees voor aanzienlijke voedseltekorten.

Tegelijkertijd zal goud een belangrijke veilige haven blijven nu de rol van de Amerikaanse dollar als reservevaluta in de wereld blijft afnemen.

Edward Moya, senior marktanalist bij OANDA, merkte op dat het nieuwe conflict in het Midden-Oosten komt op een ogenblik dat de groeiende schulden en tekorten in de VS een impact hebben op de obligatiemarkt.

In een interview merkte Moya op dat buitenlandse investeerders nu al steeds meer terughoudend lijken te worden wat betreft het kopen van Amerikaanse staatsobligaties.

Moya zei eerder deze week in een rapport dat de oorlog in Israël voor een nieuwe uitdaging vormt die de goudprijs zou kunnen ondersteunen.

“De obligatiemarkt kampt met heel wat onzekerheden, met als voornaamste de sterke toename van de uitgifte van Amerikaanse obligaties en de vrees voor een zich uitbreidend conflict in het Midden-Oosten. De marktimpact op langere termijn van de oorlog tussen Israël en Hamas zal afhangen van hoe betrokken de Iraniërs worden in het verhaal en hoeveel de Amerikaanse en internationale kant erbij betrokken raken”, zei Moya in zijn rapport.

“Een hervatting van de uitverkoop op de obligatiemarkt bracht goud in de problemen, maar de geopolitieke risico’s gaven het een voorlopige reddingslijn. Goud heeft nu een weerstand op het niveau van $1920 en het lijkt erop dat er een perfecte storm van hete inflatiecijfers/verwachtingen voor nodig zou zijn om de goudprijs richting $2000 te jagen.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *