Goudprijzen stijgen opnieuw in China nu Gouden Week achter de rug is

De goudprijzen in China stegen opnieuw nadat de markt in Shanghai na de Gouden Week werd heropend, wat bijdroeg aan de ondersteuning van een brede rally voor het edelmetaal die begon met het uitbreken van het conflict tussen Israël en Hamas afgelopen weekend.

De spotprijs voor goud in Shanghai handelde niet ver van de recordpremies die in september werden neergezet, waarbij het edelmetaal een hoogtepunt bereikte van $2067,45, ruim $112 per ounce hoger dan de prijzen in, volgens gegevens gepubliceerd door Bloomberg.

Het verschil tussen de spotprijs van goud in Shanghai en Londen bereikte op 14 september een record van $121 per ounce, maar de discount werd iets kleiner nadat de Chinese centrale bank de volgende dag aan enkele staats- en middelgrote commerciële banken een informeel bevel had gegeven dat de limieten waren overschreden en dat er moest ingegrepen worden.

De premie begon echter vrijwel onmiddellijk weer te stijgen, voordat de marktsluitingen tijdens de Gouden Week voor een tijdelijke adempauze zorgden.

Het gat in de goudprijs tussen Londen en Shanghai is sinds begin juli gestaag groter geworden, waarbij insiders uit de sector zeiden dat de stijgende premie gedeeltelijk te wijten was aan een beperking van de goudimport. In augustus besloot de PBoC de bestaande quota te verlagen en te stoppen met het verstrekken van nieuwe quota aan banken voor de import van internationaal goud, nadat de renminbi naar het laagste niveau in zestien jaar ten opzichte van de dollar was gedaald.

Terwijl de Chinese markt tijdens de feestweek feitelijk inactief was, kelderde de goudprijs vorige week en bereikte daarmee een dieptepunt in zeven maanden op de spot- en termijnmarkten. Maar toen de lokale markten maandag weer begonnen te handelen, steeg de goudprijs op de Shanghai Gold Exchange met maar liefst 2,7%, de grootste piek op één dag sinds medio augustus, toen de importcontroles van kracht werden.

De Chinese prijsstijging was bijna het dubbele van die op de internationale markten, ondanks de run op veilige havens die werd gecreëerd door de aanval van Hamas op Israël.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *