Te beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk kunnen energietransitie in gevaar brengen

De elektriciteitsnetwerkcapaciteit die beschikbaar is in de wereld, houdt geen gelijke tred met de snelle groei van de technologieën voor “schone energie”, waardoor de klimaatdoelen van de regeringen wereldwijd mogelijk in gevaar komen. Dit volgens een recent rapport van het International Energy Agency (IEA).

Om klimaatdoelen te bereiken die door de wereldwijde overheden zijn gesteld, moeten meer dan 80 miljoen kilometer (49,7 miljoen mijl) elektrische roosters worden toegevoegd of gerenoveerd tegen 2040, het equivalent van het gehele bestaande wereldwijde raster aldus het 17 IEA -rapport. Hoewel elektrificatie- en hernieuwbare implementatie in versneld tempo worden aangelegd, bestaat er een risico op het mislopen van de overgang naar schone energie vanwege een gebrek aan adequate roosters om de nieuwe elektriciteitsaanbod met de vraag te verbinden.

“Ten minste 3.000 gigawatt (GW) van hernieuwbare energieprojecten, waarvan 1.500 GW zich in gevorderde stadia bevinden, wachten in rasterverbindingswachtrijen. Dat is evenveel als vijf keer de hoeveelheid zonne -PV en windcapaciteit toegevoegd in 2022,” merkte het rapport op.

“Dit laat zien dat rasters een knelpunt worden voor overgangen naar netto nulemissies.”

Terwijl investeringen in hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie, elektrische voertuigen (EV) en warmtepompen sinds 2010 snel toenemen en bijna verdubbeld zijn, is de investering in stroomroosters jaarlijks gelijk gebleven op ongeveer $ 300 miljard.

De klimaatakkoorden van Parijs 2015 kwamen overeen de wereldwijde verhoging van de gemiddelde temperatuur te beperken tot 1,5 graden Celsius boven pre-industriële niveaus. Vertragingen bij het vaststellen van het benodigde elektriciteitsnet kunnen dit doelwit buiten bereik houden, aldus het rapport.

IEA presenteerde een scenario “Grid Delay Case” waarin de modernisering van bestaande energienetten en het opzetten van nieuwe roosters niet tijdig plaatsvindt. In een dergelijke situatie zouden er 58 gigatonnes van extra CO2 -emissies zijn, in vergelijking met het scenario waarin de nationale klimaatdoelen worden bereikt.

“Dit komt overeen met de totale Global Power Sector CO2 -emissies van de afgelopen vier jaar. Het zou ook betekenen dat de wereldwijde temperatuurstijging op lange termijn ruim boven 1,5 graden Celsius zou gaan, met een kans van 40 procent dat het meer dan 2 graden Celsius wordt, ”zo besluit het rapport.

Terwijl het IEA -rapport voorstelt om de infrastructuur van het vermogensnet te stimuleren om de overgang naar groene energie te bereiken, kunnen dergelijke overgangspogingen de betrouwbaarheid van het raster in gevaar brengen.

In de Verenigde Staten hebben veel elektriciteitsexploitanten een standpunt genomen tegen strikte regels voor broeikasgassenemissie die door de Bidd -administratie aan de stroomopwekkingssector worden opgelegd in haar poging om hernieuwbare energie te stimuleren.

In een verklaring van 8 augustus waarschuwde een groep onafhankelijke systeemoperators en regionale transmissieorganisaties het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) dat de voorgestelde emissieregels van het agentschap over de energiesector “het potentieel hebben om materieel en nadelig te beïnvloeden voor elektrische betrouwbaarheid.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *