Amerikaans schuldenprobleem kan goudprijs door het dak jagen

Volgens een marktstrateeg staat de Amerikaanse economie aan de vooravond van een aanzienlijke schuldenspiraal, die de goudprijs de komende kwartalen fors zal doen stijgen.

In een recent interview zei Jess Felder, uitgever van het Felder Report, dat de Federal Reserve er wanhopig op uit is ervoor te zorgen dat de financiële markten vertrouwen blijven houden in haar vermogen om door onzekere economische omstandigheden te navigeren.

Hij voegde er echter aan toe dat het land gedreven door wanhoop op het punt staat aanzienlijke beleidsfouten te maken door hogere rentetarieven te handhaven in een wereld die overspoeld wordt door staatsschulden.

“De Federal Reserve blijft zeggen dat de rente langer hoger zal moeten blijven, maar als gevolg daarvan beginnen we problemen te zien op de markt voor staatsobligaties”, zei Felder. “We zullen meer tekenen van financiële instabiliteit zien, met meer volatiliteit in staatsobligaties tot gevolg.”

Vanwege de stijgende schulden en de hoge rentetarieven heeft de Amerikaanse overheid in het fiscale jaar dat eindigde op 30 september 879,3 miljard dollar aan rente betaald. Die rentekosten zullen naar verwachting stijgen tot 1 biljoen dollar in het nieuwe fiscale jaar. De Amerikaanse schuldenlasten hebben het jaarlijkse defensiebudget van het land overtroffen.

De groeiende bezorgdheid over de Amerikaanse schulden heeft nu al gevolgen voor de Amerikaanse staatsobligatiemarkten. Vorige week verkocht de Amerikaanse overheid voor 24 miljard dollar aan 30-jarige obligaties, op een teleurstellende veiling. Analisten merkten op dat tijdens de veiling de Primary Dealers, die het aanbod opkopen dat niet door beleggers is afgenomen, 24,7% van de aangeboden schuld moesten accepteren, meer dan het dubbele van het gemiddelde van 12% over het afgelopen jaar.

1 gedachte over “Amerikaans schuldenprobleem kan goudprijs door het dak jagen”

 1. Christian Dehertogh

  Beste,
  In USD uitgedrukt doet het goud het de laatste dagen beter (rentedaling in perspectief).
  We zien de betere trend in USD niet weerspiegeld in de goud-prijzen uitgedrukt in EURO. Wellicht heeft dit te maken met de huidige zwakte van de USD tov de EURO, of is er misschien meer aan de hand ?
  Anderzijds, gaat het zilver blijkbaar mee in de –al dan niet–tijdelijke haussetrend van goud (uitgedrukt in USD) . Is zilver uitgedrukt in EURO gebeurlijk minder gevoelig voor de wisselkoers EUR/USD dan goud. ?
  Vriendelijke groeten,
  Christian Dehertogh
  christian.dehertogh@telenet.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *