Chinese goudvoorraad kan oplopen tot 33.000 ton (en dat kan een oorlogsverklaring ten opzichte van de VS betekenen)

China is ’s werelds grootste goudproducent en goudimporteur. Maar het motto van het land is: ‘We moeten niet te fel schijnen’, aldus Dominic Frisby, oprichter van FlyingFrisby.com. Daarmee wordt bedoeld dat de Chinezen erg geheimzinnig doen over hun goudreserves.

In deze eeuw heeft China ongeveer 7.000 ton goud geproduceerd. “Meer dan 50% van de Chinese goudwinning is staatseigendom, en China exporteert niets van het goud dat het produceert. Dus al het goud dat China heeft gewonnen is in China gebleven”, merkte hij op.

Aan de importkant is niet bekend hoeveel goud China via Zwitserland, Dubai of Londen heeft aangekocht, maar er zijn wel enkele schattingen mogelijk. “We weten dat veel goud dat China binnenkomt via de Shanghai Gold Exchange gaat. En we weten dat er deze eeuw 22.000 ton goud aan de Shanghai Gold Exchange is onttrokken”, legt Frisby uit. “Dus dat is 22.000 ton en 7.000 ton – in totaal 29.000 ton – dat waarschijnlijk in de Chinese reserves is beland. Bovendien was er in het jaar 2000 nog eens 4.000 ton in China dat staatseigendom was.”

Op basis hiervan schatte Frisby dat China minstens 33.000 ton goud in zijn bezit heeft, en de helft daarvan is waarschijnlijk staatseigendom. “16.500 ton is het dubbele van wat Amerika heeft”, zei hij.

Als China zich tot de VS wendt met de mededeling: ‘Wij hebben twee keer zoveel goud als jij’, komt dat neer op een oorlogsverklaring.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *