Uitroepen van de overwinning op inflatie is voorbarig, goud blijft relevant

Volgens Peter Schiff, Senior Commodity Strategist bij TD Securities, is de recente daling van de inflatie in oktober, zoals blijkt uit het CPI-rapport, geen teken dat de Federal Reserve de strijd tegen inflatie heeft gewonnen. In een podcast legde Schiff uit waarom de gerapporteerde vertraging van de inflatie overdreven is.

Het CPI-rapport liet een nulgroei zien ten opzichte van de verwachte stijging van 0,1% in oktober, waardoor er sprake was van een vrij krachtige opleving op de financiële markten. Deze cijfers versterkten het idee dat de Federal Reserve de inflatie heeft verslagen en de renteverhogingscyclus voorbij was. Peter Schiff is echter niet onder de indruk van deze gegevens over één enkele maande, aangezien het een overheidsindex betreft en naar zijn mening betekenisloos is.

Ondanks de jaarlijkse stijging van de CPI met 3,1%, iets onder de voorspelling van 3,2%, en de kerninflatie die net onder de verwachtingen uitkwam, benadrukte Schiff dat dit geen reden is tot juichen. Hij wijst erop dat de kern-CPI nog steeds dubbel zo hoog is als het Fed-doel van 2%, en er is niets dat erop wijst dat we die richting op gaan.

Schiff waarschuwt dat zelfs als de prijzen langzamer stijgen, ze blijven stijgen. Hij benadrukte dat echte opluchting zou vereisen dat de prijzen dalen, wat nog steeds niet gebeurt. Schiff herhaalde dat de CPI-gegevens niet bewijzen dat de Federal Reserve de strijd tegen inflatie wint en dat we ons eigenlijk nog maar in het proces van bodemvorming bevinden.

De sterke daling van de dollar na de publicatie van het CPI-rapport is volgens Schiff een van de redenen waarom de markten geloven dat de Fed zal toegeven aan de vraag naar renteverlagingen. Hij wijst echter op de paradox dat de markten dollars wilden toen inflatie een probleem was en de Fed die inflatie bestreed. Nu geloven ze dat de Fed wint, en daarom daalt de dollar. Schiff concludeert dat de markten de aard van inflatie niet begrijpen en dat de strijd tegen inflatie een voortdurende uitdaging is voor de Federal Reserve.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *