Opnieuw overschot aan geraffineerd koper in eerste maanden van 2023 volgens ICSG

Volgens voorlopige gegevens van de International Copper Study Group (ICSG) was er een overschot in de eerste negen maanden van 2023 van ongeveer 17 kt (8M 2023: 99 kt). Dit  doordat de productie van geraffineerd koper met ongeveer 5,3% toenam, terwijl het gebruik van geraffineerd koper met ongeveer 3% groeide.

ICSG meldde dat de mondiale kopermijnproductie in januari-september 2023 met ongeveer 1,1% toenam, waarbij de productie van concentraat met ongeveer 1,3% toenam en de productie van oplosmiddeluitloging-elektrowinning (SX-EW) met 0,2%.

Volgens het rapport heeft de wereldwijde mijnproductie gedurende de eerste negen maanden van 2023 geprofiteerd van enkele opstartende projecten en uitbreidingen, maar werd de wereldwijde groei beperkt door operationele problemen in Chili, China, Indonesië, Panama en de Verenigde Staten, voornamelijk in de eerste helft van het jaar.

ICSG zei dat de productie in Chili, ’s werelds grootste koperproducerende land, in januari-september 2023 met 1,9% daalde, voornamelijk omdat de situatie in een aantal mijnen in het land negatief werden beïnvloed door operationele problemen, lagere gehalten en verminderde watervoorziening als gevolg van droogte in de centrale Chileense regio. Na een daling van 4% jaar-op-jaar in H1 2023 verbeterde de Chileense productie en liet een groei zien van 2,5% jaar-op-jaar in het derde kwartaal.

In Peru, ’s werelds op één na grootste koperproducent, bleven lokale gemeenschapsacties de productie in een aantal mijnen beïnvloeden. Ondanks deze beperkingen nam de mijnproductie in Peru met 16% toe, voornamelijk als gevolg van aanvullende output van Quellaveco (in gebruik genomen in juli 2022), de voortdurende opschaling bij Mina Justa en verbeterde productie bij Cuajone en Las Bambas na de tijdelijke sluiting van vorig jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *