OPEC is niet tevreden met uitspraken IEA over energietransitie

De secretaris-generaal van de OPEC, Haitham Al Ghais, heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) er maandag van beschuldigd de olie- en gasindustrie te belasteren, een beschuldiging die mag worden beschouwd als de zoveelste botsing tussen beide organisaties over het klimaatbeleid.

Al Ghais verwees naar een rapport dat donderdag door de Westerse energiewaakhond werd gepubliceerd, waarin stond dat de fossiele brandstofindustrie voor een ‘moment van de waarheid’ staat waarbij de bedrijven moeten kiezen tussen een verdieping van de klimaatcrisis of een effectieve overstap naar schone energie.

“Dit komt neer op een extreem beperkt kader van de uitdagingen die voor ons liggen, en bagatelliseert misschien op een handige manier kwesties als energiezekerheid, toegang tot energie en betaalbaarheid van energie”, zei Al Ghais in een verklaring.

‘Het belastert ook ten onrechte de olie-industrie als verantwoordelijke voor de klimaatcrisis, iets wat door de OPEC met klem wordt ontekdn.

De Organisatie van Petroleum-Exporterende Landen (OPEC) en het in Parijs gevestigde IEA zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk met elkaar in botsing gekomen over kwesties als de vooruitzichten voor de vraag naar olie op de lange termijn en investeringen in nieuwe koolwaterstofvoorraden. Zeg maar in olie en aardgas.

De laatste uitspraken van het IEA komen op het moment dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een belangrijke OPEC-producent, zich voorbereiden om eind deze week gastheer te zijn van de COP28 VN-klimaattop.

Al Ghais heeft gezegd dat de OPEC aanwezig zal zijn bij de klimaatbesprekingen.

Het IEA verwacht dat de vraag naar fossiele brandstoffen in de wereld tegen 2030 een piek zal bereiken, naarmate er meer elektrische auto’s op de weg komen en de Chinese economie langzamer groeit terwijl ze overschakelt op schonere energie.

De OPEC, de facto geleid door olie-exporteur Saoedi-Arabië, is het niet eens met de voorspelling.

Het heeft dergelijke prognoses als ‘gevaarlijk’ omschreven en zegt dat ze vaak gepaard gaan met oproepen om nieuwe olie- en gasinvesteringen stop te zetten, die vervolgens de energiezekerheid in gevaar zouden brengen. Waarvoor uiteindelijk de consument de rekening zal moeten betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *