Druk op de Fed om de rente te verlagen, kan alleen maar toenemen (en dat speelt in het voordeel van de goudprijs)

Staal zal een favoriete grondstof zijn bij de beleggers in het eerste kwartaal van 2024, en de prijzen van de basismetalen zullen vanaf de tweede helft van het jaar stijgen, maar volgens de metaalstrategen van de Bank of America zal de periode van de zomer de tijd zijn om het goud te laten schitteren. En dat valt niet los te zien van de rentevooruitzichten.

In hun onlangs gepubliceerde Metals and Mining Outlook voor 2024 zeiden de BofA-analisten dat hoewel de oorlog in het Midden-Oosten goud op korte termijn een impuls heeft gegeven, het de prijs voor gele metaal uiteindelijk afhankelijk van de rente-evolutie blijft. Dus zodra de Fed een beslissend einde aankondigt van haar rentecyclus, kan het goud vrije baan krijgen.  

Als de Fed eerder dan in het tweede kwartaal de rente verlaagt, ziet Bank of America dat goud in 2024 naar $2.400 per ounce kan stijgen.

“De goudprijs heeft de afgelopen maanden goed stand gehouden tegen de achtergrond van sterk hogere Amerikaanse rentetarieven”. Met zelfs nieuwe recordniveaus afgelopen week tot gevolg., zo staat in het rapport te lezen. Het traditionele goudprijsmodel, dat gebaseerd is op de Amerikaanse tienjaars reële rente en de dollar, geldt dus nog steeds.

Volgens de analisten bevestigt dit hun visie dat naast een olie gerelateerde prijspiek het onwaarschijnlijk is dat de volgende fundamentele stijging van de goudprijs er zal komen voordat de rente begint te dalen.

Kijkend naar de bredere macro-omgeving ziet BofA de Amerikaanse economie vertragen, terwijl Europa er nauwelijks in zal slagen om uit de recessie te blijven. De analisten van de bank voegden er aan toe dat de impact van de renteverhogingen van de centrale banken stilaan zichtbaar begint te worden in de reële economie.

“Rekening houdend met de hoge staatsschuld en de gestegen netto rentebetalingen, wordt de druk op de Fed groter om de rente te verlagen”, zeiden ze. “Lagere rentetarieven, vergezeld van een zwakkere dollar, ondersteunen goud.”

De analisten wezen er ook op dat de defensie-uitgaven een gebied zijn dat we nauwlettend in de gaten moeten houden, “gezien het feit dat het aantal landen dat betrokken is bij gewapende conflicten tot een recordhoogte is gestegen. Ook deze factor stimuleerde de goudprijs tot nieuwe recordniveaus. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *