Centrale banken blijven in steil tempo goud kopen

Centrale banken hebben hun sterke koopwoede van de zomer goed doorgetrokken tot in de herfst, waarbij ze in oktober nog eens 42 ton goud aan hun officiële reserves toevoegden, volgens het laatste rapport gepubliceerd door Krishan Gopaul, Senior Analist, EMEA bij de World Gold Council (WGC).

“De goudaankopen van centrale banken vertraagden in oktober, maar dat deed niets af aan de algemene trend van robuuste aankopen die de aandacht van goudbeleggers heeft getrokken”, schreef Gopaul. “De gemelde wereldwijde aankopen door de centrale bank bedroegen in totaal 42 ton (t) in de maand, 41% lager dan het herziene totaal van 72t in september, maar nog steeds 23% boven het maandelijkse gemiddelde van 34t van januari-september.”

Kijkend naar de gegevens op landniveau merkte Gopaul op dat opnieuw een klein aantal banken verantwoordelijk was voor het grote wereldwijde totaal. “De People’s Bank of China bleef de grootste koper, met de toevoeging van 23 ton goud aan zijn reserves – de twaalfde opeenvolgende maandelijkse toevoeging”, zei hij. “Dit brengt zijn nettobetalingen op jaarbasis op 204t en verhoogt zijn gemelde goudreserves tot 2.215t. Ondanks de aanzienlijke toename vertegenwoordigen gemelde goudreserves slechts 4% van de totale internationale reserves van de bank.”

De centrale bank van Turkije deed ook aanzienlijke aankopen gedurende de maand. “Het kocht 19t om zijn officiële goudreserves (centrale bank plus schatkistbezit) te vergroten tot 498t”, zei Gopaul. “Op jaarbasis blijft de centrale bank nog steeds een nettobieder (44t) als gevolg van zijn zware nettobetalingen tussen maart en mei.”

Na de top twee waren de cijfers voor centrale bankaankopen bescheidener. De Nationale Bank van Polen voegde nog eens 6 ton goud toe aan zijn reserves. “Haar goudreserves zijn dit jaar met meer dan 100 ton gestegen tot 340 ton”, merkte hij op. “De Reserve Bank of India (3t), de Tsjechische Nationale Bank (2t), de Nationale Bank van de Kirgizische Republiek (1t) en de Qatar Central Bank (1t) waren de andere belangrijke kopers in oktober.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *